Vreemdgaan, het is het hoogst haalbare in een relatie als je het wil laten mislukken. Niemand staat te springen als zijn of haar partner ervan door gaat met een ander laat staan een enkele zoen. Relatietherapeut en seksuoloog Esther Perel vindt dat we in deze samenleving zoals die nu is, meer dan ooit in de verleiding worden gebracht.

Schermafbeelding 2018-11-26 om 13.59.03

Cheat or not to cheat

Volgens de visie die we nu hebben, is ontrouw een symptoom van een misgelopen relatie. Als je thuis alles hebt wat je nodig hebt, zou er geen reden hoeven zijn om buiten de deur te kijken. De trouwe partner is in dit geval de volwassen, toegewijde, realistische van de twee. Degene die van het rechte pad af gaat is zelfzuchtig, onvolwassen en heeft geen zelfbeheersing. Maar, de complexiteiten van liefde en verlangen laten zich niet in eenvoudige categorieën stoppen van goed en slecht, slachtoffer en dader.

Mensen gaan om ontelbaar veel redenen vreemd, zegt Perel. Maar één aspect treedt herhaaldelijk op: verhoudingen als een vorm van zelfontdekking, een zoektocht naar een nieuwe of verloren identiteit. Wat vaak de reden is achter het verraad: ze krijgen er het gevoel van dat ze léven, en dat het oneerlijk tegenover zichzelf zou zijn om die gevoelens te ontkennen. We zijn niet zozeer op zoek naar een andere geliefde, maar naar een andere versie van onszelf. En het is dikwijls niet onze partner die we willen verlaten, maar wie we geworden zijn.

Soms heeft een koppel na een affaire gesprekken die eerlijker zijn dan de gesprekken die ze ooit hebben gehad. Perel hoort dan vaak terugkomen van deze stellen dat ze hebben gesproken zoals ze in jaren niet hebben gesproken, en dat ze seks hebben gehad met een intensiteit die ze al jaren niet meer hadden. Het vreemdgaan maakt het in deze tijd sowieso een stuk makkelijk. Via social media en datingsites kun je zo makkelijk voor iemand anders vallen. Alle perfecte foto’s van mannen en vrouwen maken het er niet makkelijker op.

We moeten een ding niet vergeten en dat is dat onze partners niet ons bezit zijn; we hebben ze slechts te leen, met een optie op verlenging of niet..

Lees ook: dit zijn type-mannen die vreemdgaan