Tijd is kostbaar en tijd is niet terug te draaien. Helaas zijn we altijd nog te onzorgvuldig met onze tijd en verspillen we het vaak aan zaken die onbelangrijk zijn. Wij zijn er om je te wijzen op dingen die je in je dagelijkse leven te vaak doet en die je vanaf nu beter niet meer kan doen. Let’s go.

1. Social media

Geef jezelf een maximum aantal keren én minuten per dag dat je naar je sociale media kanalen mag kijken. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je dit alleen 5 minuutjes voor je werk doet, 5 minuutjes in je pauze en 5 minuutjes ’s avonds op de bank. De wereld vergaat echt niet als jij wat later reageert op een Facebookpost of die ene Instagram foto een keer niet liked. Spendeer de tijd die je hierdoor overhoudt aan het investeren in je echte relaties. Bel je vrienden of familie een keer op of ga een wijntje met ze drinken.

tijd-verspillen-vrouw-femfem

 

2. Roddelen

Roddelen: we maken er ons allemaal wel eens schuldig aan. Over die ene vriendin, collega of buurvrouw. Maar niemand wordt gelukkig van roddelen over anderen. Het is misschien gemakkelijke gesprekstof maar het laat altijd een nare indruk achter. En je vindt het zelf ook nooit leuk als iemand over jou roddelt, dus waarom zou je het zelf doen? Bespreek liever dingen die er daadwerkelijk toe doen, die positief zijn en die geen andere mensen in een kwaad daglicht zetten.

3. Medelijden hebben met jezelf

Je hebt zo van die dagen dat niets mee lijkt te zitten. Je vriend is niet lief voor je, je fietsband is lek, je hebt die deal niet binnengehaald op je werk en de supermarkt was al dicht toen jij nog net die boodschap wilde doen. Dan kun je jezelf heel zielig gaan vinden en opsommen waarom het leven zo zuur lijkt te zijn, maar daar schiet niemand wat mee op. Klagen brengt je in een neerwaardse spieraal. Probeer liever te denken aan de dingen die je wel blij maken en schrijf voor jezelf drie dingen op waar jij die dag blij van werd. Spendeer de rest van de dag aan dingen die je leuk vindt: ga een rondje wandelen terwijl je naar je favoriete artiest luistert of spreek even af met je beste vriendin. Zo ben jij zo weer in een betere bui.

4. Je zorgen maken over zaken waar je geen grip op hebt

Lig jij nachten lang wakker omdat je zorgen hebt over de toekomst? Of blijf je je maar afvragen wat het nu is tussen jou en die leuke jongen en hoe dat in de toekomst gaat lopen? Stop ermee. Dit zijn zaken waar je geen grip op hebt. Hiermee verspil je onnodig tijd. Geniet liever van hetgeen je nu hebt en wanneer je wil dat een situatie blijft zoals hij is of juist niet: maak er dan werk van. Door jezelf in te zetten voor je werk en je best te doen, verzeker je voor jezelf je positie binnen het bedrijf. Althans, in grote maten. Hetzelfde geldt voor die ene man: doe je best voor hem maar maak je er niet te druk om: emoties kunnen we nu eenmaal niet voor een ander bepalen. Proberen bepaalde zaken een beetje los te laten en pas dan kun je er helemaal van genieten.

Op zoek naar een nieuwe hobby, nu je zo veel tijd over hebt? Wij hebben er een aantal voor je opgesomd.