Soms maken we het leven veel moeilijker dan nodig is. Je plant veel meer dan je daadwerkelijk kan in één dag waardoor je het overzicht van je planningen verliest maar vooral ook rust. We willen juist zo min mogelijk stress in ons leven zodat we ervan kunnen genieten, en om daarbij te helpen hebben we een aantal tips om je leven makkelijker te maken.leven makkelijker maken FEM FEM

Begin met een lijst te maken van de belangrijkste dingen in jouw leven. Denk hierbij aan je familie, je vrienden, je hobby’s – eigenlijk alles waar je heel veel waarde aan hecht en waar je graag veel tijd aan spendeert. Zodra het duidelijk voor jezelf is wat belangrijk is, is het veel makkelijker om iets te doen met de volgende tips:

Zeg vaker nee

Je moet het kunnen, nee zeggen, maar toch is dit iets wat niet geheel gemakkelijk gaat voor veel mensen. Moeite hebben met nee zeggen betekent ook dat je geregeld veel meer op je bord neemt dan je eigenlijk wel aan kan. Belangrijk is dat jij grenzen creëert voor jou en iedereen om je heen. Nee zeggen betekent heus niet dat je niet flexibel bent of niet wilt helpen, je hebt gewoon op dat moment geen tijd en andere prioriteiten – en niemand die je dat kwalijk kan nemen.

Plan rustmomenten voor jezelf in

Dit hoeft geen uren te duren maar neem bijvoorbeeld tijdens een drukke werkdag heel even de tijd om een blokje om te lopen of om een kop koffie te drinken. Even wandelen kan je zien als een vorm van meditatie; het geeft je energie en vermindert ook nog je stress.

Pak je slaap

Ze zeggen dat acht uur slaap goed voor je is maar we snappen heus dat dat niet altijd mogelijk is. Zorg er in ieder geval voor dat wanneer het mogelijk is, je er de tijd voor neemt. Goed slapen zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit, je bent helder omdat je niet wordt overmand door vermoeidheid.

Zorg dat thuis alles op orde is

Hierbij moet je aan een aantal dingen denken. We beginnen met het huishouden; rommel zorgt voor mentale chaos wat weer kan lijden tot een chaotische leefomgeving. Neem daarom áltijd de tijd om je huis schoon te maken en spullen netjes op te ruimen. Wat ook voor veel stress kan zorgen is financiën. Ja, sparen is moeilijk maar wetende dat je altijd wat extras hebt staan op je spaarrekening voor een eventuele vakantie, shoppen of wanneer er weer een blauwe envelop op je deurmat valt geeft rust. Zo ook een aansprakelijkheidsverzekering van FBTO mocht je in een situatie belanden waarbij je schade hebt veroorzaakt aan iemand anders of aan de spullen van iemand anders. Ideaal ook als je zelf een student bent die uithuis gaat wonen want je bent meeverzekerd met je ouders – je bent financieel gedekt wat aangenaam is want eerlijk, de ergste vorm van stress is geld stress, niet waar?

Afijn, wat je vanaf heden jezelf vaker moet gaan vragen wanneer je iets gaat ondernemen is het volgende: maakt dit mijn leven makkelijker? Als het antwoord hierop nee is, heroverweeg hetgeen wat je van plan was te doen. Pas dan zorg je ervoor dat je het niet allemaal moeilijker gaat maken dan nodig.