Gezond eten, naar de sportschool gaan, minder alcohol drinken en eerder naar bed gaan. Het lijkt allemaal zo makkelijk, maar dat is het helaas niet. Die reep chocola heb je gister in één keer opgegeten en je geeft bakken vol met geld uit aan de sportschool waar je nooit een stap naar binnenzet. Wil jij meer zelfdiscipline krijgen? Wij zetten de beste tips op een rijtje!

Portrait of tired beautiful woman

Bedenk waarom je meer zelfdiscipline wilt

Ga bij jezelf na waarom je meer zelfdiscipline wilt. Wil je een specifiek doel bereiken? Misschien wil je een ochtendmens worden en minder vaak snoozen. Of je wilt een gezondere levensstijl gaan aanhouden. Het is heel belangrijk om bij jezelf na te gaan wat je wilt bereiken en hoe je dit het beste gaat aanpakken.

Schrijf je doelen op

Schrijf je doelen op. Op deze manier kan je later terug kijken en bij jezelf nagaan of je je doelen hebt bereikt. Belangrijk is om in te beelden welke stappen nodig zijn om je doel te bereiken, en niet alleen te focussen op het eindresultaat. Waarom visualisatie effectief is? Als je iets met jezelf afspreekt, wordt de weerstand om het ook echt te doen kleiner.

Maak een actieplan

Oké je hebt nagedacht over je doelen en hoe je dit wilt bereiken. Nu is het tijd om een actieplan op te stellen. Het handigste is om dit via een tabel te doen. Dit kan op papier, je laptop of gewoon op je telefoon. In de meest linker kolom schrijf je: actie, starttijd, potentiële problemen, strategie om potentiële problemen te overkomen, en progressie. Achter deze kaders vul je de informatie in die hierbij hoort. Hoe handig is het om hier later op terug te kijken?

Bereid je voor

Voordat het echte werk begint kun je jezelf alvast voorbereiden. Begin je morgen weer met sporten? Leg dan alvast je sportkleding klaar en ga op tijd naar bed. Als je wakker wordt voel je je bijna gedwongen om te gaan, omdat je je sportoutfit al klaar ziet liggen. Heb je als doel om gezonder te gaan eten? Maak dan alvast een boodschappenlijstje met gezonde snacks, zodat je voorkomt dat je alsnog thuiskomt met ongezond eten.

Bedenk hoe je kan omgaan met tegenslagen

Het bereiken van een doel gaat helaas ook gepaard met tegenslagen. Het is nou eenmaal normaal dat niet alles in een keer lukt. Bedenk dus van te voren wat moeilijk voor je gaat zijn. Misschien is dit het stoppen van je snooze-knop van je wekker of jezelf ervan te weerhouden om stiekem toch die bitterbal en wijn uit de kast te pakken. Als je dit van te voren bedenkt, weet je beter hoe je moet gaan handelen en dit kan voorkomen. Wedden dat dit helpt!

Houd je progressie bij

In de tabel die je eerder hebt gemaakt, kun je bijhouden hoe het gaat en of je al vooruitgang hebt geboekt. Noteer wat er goed ging en wat juist niet. Vraag jezelf ook af wat je kunt leren van vorige ervaringen. Zo kom je steeds een beetje beter bij je doel en heb je meer zelfdiscipline.

Meer liefde nodig in je leven? Zo doe je dat!