Alles en iedereen om ons heen wordt steeds milieubewuster, spaarlampen, hervulbare waterflessen, zonnepanelen en elektrische auto’s. Het leven wordt er steeds meer op ingericht zodat we zoveel mogelijk energie gaan besparen, en dat is hard nodig! Naast dat milieubewust leven natuurlijk gewoon goed is voor het milieu en het je een goed gevoel geeft, kun je ook een boel geld besparen. Denk maar aan de verwarming of lampen die aan staan in kamers waar je helemaal niet bent, zo ben je ook nog eens een dief van je eigen portemonnee. Omdat het besparen van energie helemaal niet moeilijk hoeft te zijn, heb ik hier een paar makkelijk uitvoerbare tips zodat je toch je steentje kan bijdragen:

Photo by RawFilm
Photo by RawFilm

Stand-by

Trek van de apparaten die je niet gebruikt de stekker uit het stopcontact, kleine moeite toch? Een oplader die altijd in het stopcontact zit, kost per jaar ongeveer 8 euro aan energie. Voor grotere apparaten ligt dit bedrag natuurlijk hoger, maar hier kun je niet zomaar de stekker uittrekken. Kies daarom tijdens het aanschaffen van grote elektrische apparaten voor de meest zuinige optie.

Verwarming

Een modulerende functie op je thermostaat is besparend, door deze functie warmt de Cv-ketel zich langzaam op zodat hij geen warmte verliest, je huis is immers niet in 2 seconden warm. Zet de verwarming niet te hoog maar trek gewoon een lekkere dikke trui en sokken aan, je kunt natuurlijk ook gewoon romantisch tegen je partner aankruipen. 

Kaarsen

Zet de kaarsjes aan in plaats van de lichten, ook al heb je spaarlampen. Kaarsen geven licht en warmte af en zijn daarnaast ook nog eens heel gezellig! Drie vliegen in een klap!

Vlees

Probeer wat vaker vegetarisch te koken, beter voor het milieu en ook nog eens verassend lekker! Het produceren van vlees, en dan met name rundvlees, kost enorm veel water en energie. Volgens de VN is de wereldwijde veehouderij verantwoordelijk voor 14,5% van de CO2-uitstoot!   

Plastic

Let er goed op dat je niet te veel plastic koopt, koop bijvoorbeeld liever losse tomaten dan de in plastic verpakte en neem zelf een boodschappen tas mee. Als je echt geen keus hebt, zorg er dan voor dat je je plastic scheidt zodat het gerecycled kan worden.

Beweging

Hoef je maar een paar verdiepingen? Neem lekker de trap in plaats van de lift, dat is hartstikke gezond voor je en zo bespaar je ook weer elektriciteit. Dit is hetzelfde met de fiets, ga lekker fietsen als je niet perse de auto hoeft te pakken.

Lees ook: Food for thought: Hoe slecht zijn festivals eigenlijk voor de natuur?