Hardlopen is natuurlijk een goede manier om je conditie te verbeteren en in vorm te blijven. Daarbij is het ook gemakkelijk, omdat je het vrijwel overal kunt doen. Als het nog nieuw voor je is, kun je de nodige tips wel gebruiken. Met deze tips kun je vol vertrouwen beginnen met hardlopen.

Running

1. Ga na of je geen lichamelijke klachten hebt

Als je nog nooit eerder bent gaan hardlopen, is het belangrijk om na te gaan of het wel veilig is. Misschien kun je een bezoekje brengen aan een dokter om te kijken of je geen lichamelijke klachten hebt. Op deze manier kan ze bepaalde dingen juist wel of niet aanbevelen.

2. Koop niet zomaar elke schoen

We worden al gauw verleid door de mooiste paar sneakers, maar het is belangrijk om na te gaan of deze ook wel goed zijn voor het hardlopen. In plaats van ieder kleurrijk paar meteen af te rekenen, is het verstandig om naar een speciale winkel te gaan en je te laten adviseren.

3. Schrijf je in voor een korte race

Wanneer hardlopen nog nieuw voor je is, kun je ervoor kiezen om deel te nemen aan een beginnersvriendelijke race. Dit kan je helpen om meer vooruitgang te boeken. Zo kun je bijvoorbeeld mee doen aan de Color Run. Dit is een leuke manier van hardlopen en het zorgt ervoor dat je een leuke tijd beleeft.

4. Maak een plan

Zorg dat je doelen stelt voor jezelf. Als je mee wilt doen aan een race is het belangrijk om vast te stellen wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat bereiken. Maak een plan waarin je per week aangeeft wat je gaat doen. Op deze manier kun jij je doelen behalen en zul je uiteindelijk trots op jezelf zijn.

5. Combineer het hardlopen met wandelen

Als je nooit eerder bent gaan hardlopen of als het al even geleden is, zul je het weer rustig moeten opbouwen. Je hoeft dus niet meteen een kilometer in een keer uit te rennen, maar stel kleinere doelen voor jezelf. Kies er bijvoorbeeld voor om vijf minuten lang te hardlopen en dit af te wisselen met 2 minuten wandelen.

6. Houd vast aan een schema

Het hardlopen wordt er niet makkelijker op, tenzij je consistent blijft. Probeer op z’n minst drie keer in de week te gaan hardlopen, zodat je uiteindelijk verbeteringen zult gaan zien.

7. Ga samen met een vriendin

Een vriendin met een soortgelijk of iets sneller tempo kan je helpen om jezelf te verbeteren. En door te gaan hardlopen met iemand die net zo gemotiveerd is, zul je minder gauw een dag overslaan. Als je vriendinnen niet zo enthousiast zijn als jij kun je er ook voor kiezen om je aan te sluiten met hardloop clubjes.

8. Stretch als je klaar bent

Om je spieren stevig te houden, zorg je ervoor dat je na het hardlopen stretcht. Op deze manier kun je heftige spierpijn en letsel te voorkomen.

Wil je een gezondere levensstijl opbouwen? Hier lees je hoe het moet.