Als je op vakantie gaat wil je natuurlijk iedereen laten meegenieten van de prachtige zonsondergangen, je relaxte bedje aan het zwembad en je mooie hotelkamer. Er zijn een paar hacks die je kunt gebruiken om die echte oh-ik-wou-dat-ik-daar-was factor te bereiken. Je hebt er echt geen professionele camera voor nodig, je telefoon is voldoende. Met deze tips schiet jij de perfecte vakantiefoto’s om iedereen jaloers te maken.

vakantie-foto-hawaii-FEMFEM

Voorbereiding is het halve werk

Doe wat onderzoek voordat je op vakantie gaat. Is er een interessant evenement aan de gang terwijl je daar bent? Wat is het karakter en de sfeer van de plek die jij gaat bezoeken? Zo kom maak je jezelf al een beetje bekender met je bestemming en heb je een beter idee van wat je vast wilt leggen. Je kunt zelfs alvast wat afbeeldingen online opzoeken om die cliché vakantiefoto’s te vermijden.

Sta op voor de zonsopgang

Lichtval maakt het verschil tussen mooie vakantiefoto’s en een wow-foto. Het vereist wat wilskracht maar het ochtendlicht is toch echt het beste licht om die perfecte foto te maken. Zet dus je wekker en zorg dat je op een mooie plek staat om die zonsopgang vast te leggen. Ook is het overal een stuk rustiger zo vroeg in de ochtend en ben je de drukte voor. Als je niet zo’n vroege voegel bent is het licht vlak voor zonsondergang ook prima. Vermijd foto’s op het midden van de dag met een felle zon. Zo krijg je onder- of overbelichting of rare schaduwen. Als je toch foto’s maakt, let er dan op dat de zon precies achter je staat of ga in de schaduw staan om een foto te maken.

Gebruik de derden regel

De derden regel is een compositieregel die vaak gebruik wordt in de fotografie. Voor deze regel moet je je raster aanzetten. Voor de iPhone ga je naar ‘Instellingen – Foto’s & Camera – Raster aanzetten’. Nu zie je een raster in je camera. Zorg dat de horizon op een van de horizontale lijnen zit. Je onderwerp moet op een van de snijpunten staan. Zo krijg je interessantere vakantiefoto’s.

Geef je vakantiefoto’s een persoonlijke draai

Geef foto’s een persoonlijke draai door jouw ervaring te fotograferen. Leg dat ene detail vast dat jouw oog vangt. Dit betekent ook dat je het moment moet beleven. Probeer dus om niet alleen maar door de lens te kijken. Voeg wat actie aan je foto toe. Een vliegende vogel of een lopend persoon in de voorgrond kan jouw foto van dat o-zo bekende landmark net iets interessanter maken.

Gebruik accessoires

Niet meer moeilijk doen met selfies terwijl je ook dat uitzicht nog op de achtergrond wilt hebben. Koop een tripod, ze hoeven helemaal niet duur te zijn en het scheelt je veel frustratie. Doe ook niet moeilijk met de zelfontspanner, maar koop een bluetooth afstandsbediening waarmee je de foto schiet als je er klaar voor bent. Super handig.

Lees ook:

Droomvacature: betaald krijgen om te reizen en foto’s te maken