Hoe lekker zou het zijn om elke dag om 15.00 uur je werkdag af te ronden. Laptop dicht, outfit change en hup het terras op. Klinkt als een droom waarbij je hoopt dat ‘ie uitkomt, toch? Of dit jouw werkelijkheid is, heb je geheel in eigen hand. Wil je productief aan je dag beginnen en niet langer werken dan 6 uur per dag? Dan hebben wij wat tips voor je hoe jij straks je work-life balance helemaal op orde hebt. Let’s go!

@theintern
@theintern

30-urige werkweek

Zweden, Finland en andere Scandinavische landen zijn er al mee begonnen: een 6-urige werkdag. Niet alleen in Scandinavië, maar ook in Nederland zijn al de eerste stapjes naar het nieuwe werken gezet. De vakbond CNV pleitte al voor een 30-­urige werkweek. “We houden elkaar gevangen in een ziek­makend en peperduur systeem”, zei CNV-voorzitter Piet Fortuin. Er is veel steun voor dat plan, bleek uit onderzoek van Maurice de Hond onder 3000 werkenden. 45 procent heeft het gevoel knel te zitten tussen werk, privé en andere verplichtingen. 54 procent ervaart een hoge werkdruk en 16 procent zit tegen een burn-out aan. Omgerekend staan 1,4 miljoen werkenden op omvallen, aldus het onderzoek. Zorgmakende cijfers als je het ons vraagt…

Goed, het gaat dus vooral allemaal om timemanagement. Een 6-urige werkdag klinkt misschien te mooi om waar te zijn, dat is het echter niet. Schrijver Björn Deusings van Tijdwinst.com laat in zijn boek ‘Tijdwinst – Elke dag om 15.00 uur klaar zijn’ zien dat het goed mogelijk is om veel tijd te besparen als je beter organiseert, realistischer plant, op een slimme manier omgaat met complexe taken en ophoudt met jezelf (en anderen) van het werk te houden. Hoe je die extra tijd gebruikt, is aan jou. Björn geeft tips over efficiënt en doeltreffend werken. Een aantal van deze tips willen wij graag met jullie delen:

Tip 1: Begin je dag met je planning: neem de regie

“Failing to plan is planning to fail” zoals Alan Lakein, Amerikaans auteur, al zei. Daarom legt Björn uit dat een planning maken van groot belang is. Controle heb je niet altijd, regie wel. Begin van de dag met het doornemen van de takenlijst en pak je agenda erbij. Hoe sta je ervoor? Wat is belangrijk? Wat kan nog wachten?

Tip 2: Houd je hoofd leeg en richt een waterdichte workflow in

Mensen zijn niet gemaakt om continu stress of spanning in het lichaam te ervaren. Wanneer je mensen vraagt hoe het gaat, is een veel gegeven antwoord ‘druk’. Of je het wel of niet druk hebt, heeft echter niets te maken met hoe succesvol je bent. Druk zijn staat los van productiviteit. Niemand wordt vrolijk van een overvol hoofd en het moeten onthouden van honderden taken. Geef jezelf wat rust voordat er een burn-out om de hoek komt kijken.

Het is belangrijk om je hoofd leeg te houden. Je kunt bijvoorbeeld een kladblok bij je dragen om aantekeningen te maken. Zo schrijf je de aantekeningen als het ware van je af en zullen de gedachten niet in je hoofd blijven rondzweven. Een andere optie is om een takenmanager te gebruiken, waar je al je taken direct in kwijt.

Een andere pro tip is om je mailbox en kladblok dagelijks te legen. De truc om een waterdichte workflow te creëren is door consequent nieuwe informatie te verzamelen op vaste plekken en ze vervolgens te verwerken naar één takensysteem. Dit heeft meerdere voordelen. Het kost namelijk weinig tijd, werkt efficiënt en ontlast je brein.

Tip 3: Zet die verdomde notificaties uit

Zowel je telefoon als computer houden je van het werk. Zet je notificaties uit. Ja, hier zijn we heel serieus in. Bewust of onbewust, je bent afgeleid wanneer je je telefoon op ziet lichten en je een berichtje binnen krijgt. Of het nu je bestie of je crush is, ze kunnen heus wel een paar uurtjes zonder jou. Veel telefoons hebben vandaag de dag ook de optie om apps te limiteren gedurende een door jou bepaald tijdslot. Je kan bijvoorbeeld toegang tot je sociale media terugdringen tot alleen buiten je werkuren. Er zijn zelfs apps die je helpen om een focusblok in te stellen. Dit is een tijdsblok in je agenda waarin je je focust op één taak. It’s for the best girls. 

Onhoud ladies: het begint dus allemaal bij jezelf. Deze tips zullen je helpen om je werk zo efficiënt mogelijk uit te voeren, zodat jij elke dag iets eerder je laptop kunt dichtslaan. Björn heeft nog meer tips voor je in petto, maar daarvoor moet je uiteraard het boek lezen.Tijdwinst – Elke dag om 15.00 uur klaar zijn‘  is via deze link te koop. Good luck girls!