Het is een probleem waar veel mensen mee te maken hebben: onzekerheid. Vooral in moeilijke, stressvolle situaties hebben we het nodig om in onszelf te geloven. Maar dat is soms moeilijker dan we denken. En dat terwijl we allemaal zo graag zelfverzekerd willen zijn. Gelukkig is het iets wat ontwikkeld kan worden en dat is maar goed ook, want om te slagen in het leven moeten we het beste zijn in wat we doen. Met deze tips word je een stuk zelfverzekerder.

Toon dankbaarheid

Wees dankbaar. Bedank andere mensen zo nu en dan eens en vind redenen om dankbaar te zijn. Maar wat vooral belangrijk is: bedank jezelf ook.

Wees vriendelijk

Behandel anderen niet zoals je zelf behandeld zou willen worden, want dat zou egoïstisch zijn. Behandel ze zoals ze zelf behandeld zouden willen worden. De meeste mensen willen eerlijk, transparant en lief behandeld worden. Wees vooral vriendelijk. Zo zullen anderen jou ook stukken beter behandelen. Dit geeft jou het zelfvertrouwen om vriendelijk te blijven en vooral om jezelf te zijn bij anderen.

Bepaal je waarden

Doe dit op papier. Schrijf ze niet alleen op, maar omschrijf ze ook. Zo kom je er meteen achter wat echt belangrijk is voor jou in het leven.

Vind je ware motivatie

Zodra je weet wat je waarden zijn, helpen deze jou te begrijpen wat je motiveert. Denk eens terug aan enkele favoriete herinneringen en beschrijf waarom deze ervaringen zo’n impact op je hebben gehad. Schrijf op hoe deze situatie is ontstaan, wie erbij betrokken waren, hoe jij je voelde en hoe deze ervaringen je sindsdien beïnvloed hebben. Bekijk vervolgens de overeenkomsten tussen al deze momenten in je leven. Deze overeenkomsten werden gedreven door een diep verlangen. En dit verlangen is je motivatie. Vind dus de onderliggende gelijkenissen om je ware motivatie te vinden.

Verzorg jezelf goed

Wanneer we goed voor onszelf en ons uiterlijk zorgen, zullen we uiteindelijk stukken beter presteren. Hier word je uiteindelijk veel zelfverzekerder van.

Word de persoon die je wil zijn

We zijn wat we verwachten. Verander je persoonlijke verwachtingen en je zult je leven veranderen. Bedenk hoe je zelf gezien wilt worden door anderen. Je onderbewustzijn zal dit overnemen en uiteindelijk zul je deze persoon ook worden en uitstralen.

Lach meer

Je wordt een stuk gelukkiger als je meer lacht. Dus tover gauw weer een mooie glimlach op je gezicht. Uiteindelijk leidt geluk namelijk weer tot zelfverzekerdheid. Vind altijd redenen om te lachen, zeker wanneer je het eigenlijk niet wil.

Visualiseer succes

Benoem wat je graag wil. Stel het jezelf voor. Probeer te voelen hoe het is om te zijn wat je wilt en te hebben wat je wilt. Houd hier vooral aan vast, zodat je het uiteindelijk zult bereiken.

Stop negatieve gedachten

Je gedachten worden vaak realiteit. Probeer bewust te zijn van de manier waarop je tegen jezelf praat. Als je negatieve stemmetjes in je hoofd hoort, moet je deze wegsturen. Wanneer dit je niet lukt, wis dan de persoon uit die dit in je hoofd tegen je zegt. Op deze manier verwijder je de persoon die deze negatieve gedachtes in je hoofd verspreidt. Precies wat je nodig hebt.

Wees voorbereid

Als je voorbereid bent, zul je in staat zijn je angsten te verminderen. Wanneer je erop voorbereid bent, zal je zelfvertrouwen groeien. Maar hier is wel oefening voor nodig. En ze zeggen niet voor niets: oefening baart kunst.

Praat rustiger

Mensen die rustiger praten laten merken dat ze om anderen geven en laten tegelijkertijd zien dat je niet bang bent om te zeggen wat je denkt. Langzaam praten is een vorm van zelfverzekerdheid.

Denk aan anderen

Wanneer je aan anderen denkt en wat ze nodig hebben, is het onmogelijk om je triest te voelen over jezelf. Door goed te zijn voor anderen zullen je eigen problemen al gauw verdwijnen. Mensen die zich op naderen focussen vergeten, voelen zich nuttig en vergeten al gauw wat er mis is in hun eigen leven.

Richt je op oplossingen

Door te blijven denken aan problemen zullen je angsten uiteindelijk toenemen. Het probleem begrijpen is niet hetzelfde als de focus leggen op het probleem. Verander je manier van denken naar oplossingsgericht. Focus op wat er mogelijk is in plaats van wat er nu gaande is.

Verander je houding

Een goede houding is zeer belangrijk. Ga rechtop zitten, ga rechtop staan en laat jezelf zien. Anderen zullen dit gauw opmerken en jijzelf ook.

Leer meer

Je kunt nooit de beste zijn, tenzij je genoeg weet. Als je niet genoeg weet, is het moeilijk om zelfverzekerd te zijn. Leer van de beste en blijf leren.

Blijf doelen stellen

Begin met het stellen van kleine doelen en streef deze na. Succes leidt weer tot nieuw succes. Stel vervolgens weer een nieuw doel en maak je doelen steeds een beetje groter. Blijf dit steeds herhalen en je merkt dat je een stuk sterker in je schoenen gaat staan.

Ruim je omgeving op

Ruim de ruimte waarin je leeft iedere week op. Sta jezelf toe om spullen weg te gooien. Als het niet goed is voor anderen of jezelf, kun je het maar beter wegdoen. Hoe minder afleiding je hebt, hoe meer je kunt focussen op het maken van de juiste acties. Goede acties leiden uiteindelijk weer tot positieve ervaringen. En positieve ervaringen leiden tot zelfvertrouwen.

Young Woman Sits in the Back of a Convertible, Her Arms in the Air, Laughing With Joy

Lees hier waar mannen onzeker over zijn.