Zwanger worden is niet altijd eenvoudig maar er zijn wel een aantal tips om de kans te vergroten. Dus hebben jij en je partner besloten dat jullie samen een kind willen krijgen, dan zijn dit een aantal belangrijke tips waar je rekening mee moet houden als je zwanger wilt worden.

zwanger worden FEM FEM

Ken je vruchtbare dagen

Iedere cyclus heeft een aantal vruchtbare dagen die vlak voor en tijdens de dag van je eisprong zitten. Je kunt erachter komen wanneer de eisprong aandient door een ovulatietest. Met deze informatie is het makkelijker om bij te houden, mits je een regelmatige cyclus hebt, wanneer je het beste seks kan hebben om je kansen te verhogen om zwanger te worden.

Slik foliumzuur

Foliumzuur zorgt er niet zo zeer voor dat je sneller zwanger wordt, maar het is wel erg belangrijk voor de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind. Daarom wordt er vaak aangeraden om te beginnen met slikken van foliumzuur zodra je zwanger probeert te worden. Het embryo krijgt dan, zodra het gelukt is om zwanger te worden, extra stoffen die het nodig heeft.

Let op je voeding, eet gezond en gevarieerd

De juiste voeding kan de kansen vergroten om zwanger te worden. De Schijf van Vijf helpt je daarbij: 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag. Wissel ook geregeld af tussen vis, vlees en peulvruchten en voeg voldoende volkorengraanproducten en aardappelen aan je voedingsschema toe. Mocht je geen vis of vlees eten, dan zijn eieren, peulvruchten, bonen, noten geschikte vleesvervangers. Laat ook alcohol en drankjes als frisdrank liggen, rook niet en wees voorzichtig met het gebruik van medicijnen.

Blijf rustig

Geef jezelf de tijd. De meeste stellen zijn niet gelijk binnen de eerste drie maanden zwanger. De kans om zwanger te worden verschilt per stel. Mocht het binnen een jaar niet lukken, dan hoeft dat absoluut niet te betekenen dat er iets aan de hand is, want zelfs bij gezonde stellen lukt het 1 op de 10 keer niet binnen een jaar. Wel is het verstandig om een afspraak in te plannen bij je huisarts voor een onderzoek. Je huisarts kan namelijk aangeven of jullie het nog een tijdje moeten blijven proberen of dat er een specialist moet worden ingeschakeld.

Wil je meer informatie en tips die helpen om zwanger te worden? Neem dan eens een kijkje op de website WIJ.nl. Zij hebben een rubriek over Zwanger worden met alle antwoorden op jouw vragen. Schrijf je gratis in voor hun maandelijkste nieuwsbrief ‘Zwanger worden‘ met informatie en adviezen.