Hoe verleidelijk is het om een vakantie naar een tropisch oord te boeken wanneer het hier in Nederland grauw en koud is, een nieuwe winterjas te kopen omdat je er zo eentje écht nog niet hebt of eten te bestellen omdat je geen zin hebt om te koken? Hoogstwaarschijnlijk enorm verleidelijk en we durven dan ook te wedden dat al het voorgaande je niet vreemd zal zijn. Natuurlijk is leven in het hier en nu heerlijk en wil je het liefst van elke dag een feestje maken, maar hoe zit het met jouw financiële situatie? Ben jij bewust bezig met sparen en beleggen en ben je zuinig met je geld, of is jouw salaris er vaak al na een aantal dagen doorheen? Behoor jij tot de laatste groep, dan stellen we je graag de volgende vraag: denk jij wel eens na over de toekomst?

toekomst zonder financiele zorgen

Sparen en beleggen

Tegenwoordig hoor je steeds meer mensen die druk bezig zijn met sparen en beleggen. Is het niet in de vorm van crypto zoals Bitcoin of Shiba Inu, dan is het wel in de vorm van aandelen of misschien wel vastgoed. Ook is de FIRE beweging een steeds bekender wordend fenomeen onder jongeren, wellicht dat jij hier ook al wel eens van hebt gehoord. FIRE staat voor Financial Independence, Retire Early (financieel onafhankelijk en vroeg met pensioen) en is gericht op het beleggen en sparen van je geld zodat je uiteindelijk vervroegd met pensioen kan. Hoe? Door super zuinig en minimalistisch te leven zodat je meer kunt sparen en dit spaargeld kunt beleggen. Je raadt het waarschijnlijk al – hoe zuiniger je leeft, hoe meer je kunt sparen, hoe meer je kunt beleggen en hoe eerder je met pensioen kunt.

De term die hieraan gerelateerd is, is financiële onafhankelijkheid. Financiële onafhankelijkheid houdt in dat jouw passieve inkomen groter is dan de vaste lasten die je hebt. Passief inkomen kan je generen uit onder andere de eerder genoemde cryptomunten en aandelen. Op het moment dat jouw passieve inkomen daadwerkelijk groter is dan jouw vaste lasten, hoef je in principe niet meer te werken. Het geld dat binnenkomt zonder hier actief voor te hoeven werken is namelijk al genoeg om onder andere jouw hypotheek en boodschappen te dekken. Toch betekent het niet perse dat je moét stoppen moet werken. Financiële onafhankelijkheid staat namelijk ook gelijk aan het indelen en het leven van jouw leven zoals jij dat graag wilt. Betekent dit dat je gelukkig wordt van werken, dan kan je dit prima blijven doen. Je hebt het op dat punt alleen niet meer nodig om de vaste lasten te dekken.

Een sprookje of een slechte droom?

Bovenstaande klinkt misschien als een sprookje, maar besef ook dat je hier héél veel voor moet laten. Een vakantie, een etentje met vriendinnen en die nieuwe winterjas zitten er namelijk zeker niet meer in. Voor heel veel jaar. Het is uiteindelijk een redelijk somber leven dat je leidt, maar wel met het grote doel om vervroegd met pensioen te kunnen. Hoe snel je dit bereikt, hangt af van hoe hard je spaart en hoeveel je kunt beleggen. Zo kunnen sommige mensen met pensioen op hun 50ste en andere aanhangers al op hun 35ste. Tot die tijd staat hun leven in het teken van FIRE en zit een spontaan uitje er niet in. Zou jij dit ervoor over hebben?

toekomst zonder financiele zorgen 2