Het is op dit moment ontzettend populair: het plaatsen van een tooth gem. Maar wist je dat je hier ontzettend mee moet oppassen? Het is niet altijd even veilig en je wil wel dat je tanden er niet onder lijden. Je gezondheid staat altijd op nummer één! Oók als het over mondgezondheid gaat. Wij vertellen je hoe je een tootje gem veilig kunt laten plaatsen én waar je rekening mee moet houden.

tooth gems

Wat is een tooth gem?

Je ziet het steeds vaker: de tooth gem. Dit is eigenlijk een kleine versiering voor je tanden. Een glimmend steentje dat je op een tand plaatst. Zie het een beetje als een sieraad voor je mond. Je kunt kiezen voor één steentje, een hele tand vol óf een leuk vormpje zoals een bloemetje. Al eerder was dit populair, zo versierden mensen héél vroeger al hun tanden, maar blijft het zo nu en dan terugkomen als trend.

Hoe zorg je ervoor dat een tooth gem veilig is?

Hoewel het er allemaal leuk uitziet, is dat niet het enige dat belangrijk is. Je tanden zijn erg belangrijk en kostbaar dus je wil wel dat het veilig is. Juist daarom is het belangrijk dat je goed onderzoekt hoe je dit gaat aanpakken. Allereerst is het mega belangrijk dat je dit absoluut niet zelf op je tand plaatst! Ken je deelneemster van De Bachelor, Merel Beks, nog? Zij is tandarts en legt op TikTok uit waarom je dit zéker niet zelf moet doen.

@merelbeks Tanden Tip #2 ✨💎 toothgems 💎✨ nu kappen met dat zelf te plakken xx #foryou #toothgems #tandarts ♬ origineel geluid – Merel Beks


Goed, je zoekt hiervoor dus een goede plek om het te laten doen. Maar eh, waar let je dan eigenlijk op bij het kiezen van een salon? Sowieso is het goed om alle reviews te lezen, want hieruit wordt meteen al een hoop duidelijk. Denk bijvoorbeeld aan de tevredenheid van eerdere klanten over materiaal en hygiëne. Daarnaast is het belangrijk dat je weet met welke materialen zo’n salon werkt. Wat voor type steentjes gebruiken ze bijvoorbeeld? Gecertificeerd plaatser van tooth gems Eliza Melachropoulos vertelt aan LINDA dat er over het algemeen gebruik gemaakt wordt van Swarovski of Preciosa. Deze glimmen het best en verkleuren niet! Dat laatste is belangrijk, want het zit eigenlijk constant in je mond waardoor je ook materiaal inslikt als het kleurt. Goldplated is dus sowieso écht een verkeerde keuze!

Hoe werkt het na de plaatsing?

Zorg er na de plaatsing voor dat je het steentje ruim de tijd geeft om te hechten aan je tand(en). Anders bestaat de kans dat het steentje er weer af kan vallen. Je mag sowieso een tijdje niet eten of drinken, maar de salon zal dit allemaal goed uitleggen. Hoe lang je plezier hebt van je aankoop, hangt trouwens af van jouw gebit. Als je tanden wat deukjes hebben, kan het steentje minder goed hechten. Hierdoor zou hij er eerder af kunnen vallen.

Verder hangt het ook af van wat jij eet en drinkt op een dag. Drink je bijvoorbeeld voornamelijk water en eet je maar weinig producten met suiker? Dan zou hij het wel eens heel lang vol kunnen houden. Drink jij voornamelijk colaatjes? Dan zou het steentje er eerder af kunnen vallen. Dat komt omdat onder andere suikerhoudende producten de zuurtegraad van jouw mond veranderen. Je kunt er bij een normale zuurtegraad vanuit gaan dat je er zo’n zes maanden plezier van zal hebben.