Ben jij op zoek naar het perfecte boek om te lezen dit seizoen? Er is niks beters dan een heerlijke thriller, mysterie of crime boek op te pakken. Om het makkelijker te maken, hebben we een lijst met tien favorieten opgesteld, zodat jij makkelijk een keuze kunt maken voor je next read.

boeken thriller crime

Wat is je next read?

Het is ondertussen weer de tijd van binnen zitten, kou buiten en dampende koppen thee. Het is dan een optie om je favoriete serie te gaan kijken, maar je kunt ook het lezen van boeken (weer) oppakken! In deze donkere dagen zijn de genres thriller, mysterie en crime onze favoriet. Waarom? Dan kun je lekker onder je warme dekens kruipen en in de spannende werelden van de boeken duiken.

Weet je niet waar je moet beginnen met zoeken voor boeken in deze genres? Dan zit je hier goed!

Toen was ze weg – Lisa Jewell

Laurel Mack is nog steeds getraumatiseerd door de verdwijning van haar dochter Ellie tien jaar geleden. Wanneer ze een nieuwe man ontmoet en zijn dochter Poppy leert kennen, besluit ze op zoek te gaan naar meer informatie over Ellie’s verdwijning. Dit leidt tot schokkende ontdekkingen en onbeantwoorde vraagstukken.

Dit boek is een aanrader voor iedereen die houdt van thrillers waarbij niets is wat het lijkt. Het zal je niet alleen vermaken, maar ook laten nadenken over thema’s als verlies, familiebanden en de kracht van liefde. Dus pak dit boek op en bereid je voor op een meeslepende leeservaring die je nog lang zal bijblijven.

De Hulp – Freida McFadden

Vanaf het begin zet het spannende proloog de toon, waarin een huishoudster (Millie) angst heeft voor de gevolgen van een gruwelijke ontdekking in het huis waarin ze werkt. Het verhaal ontvouwt zich wanneer Millie, ondanks haar criminele achtergrond, de positie als live-in huishoudster bij Nina weet te bemachtigen. Ze kan verblijven in een kleine zolderkamer in het statige landhuis. De deur van haar kamer kan alleen aan de buitenkant op slot en dat roept vragen bij haar op. Maar met een sleutel en een nieuwe telefoon van Nina vindt ze haar plek in haar nieuwe baan.

Naarmate Millie dieper in Nina’s leven duikt, ontdekt ze verontrustende details over Nina’s mentale gezondheid, haar eerdere verblijf in een psychiatrische instelling en het wanhopige verlangen van Nina en haar man Andrew om een kind te krijgen. Millie’s loyaliteit aan het gezin wordt op de proef gesteld wanneer ze verwikkeld raakt in een geheime affaire met Andrew, wat leidt tot explosieve gebeurtenissen en een groeiend conflict met Nina.

De stille patiënt – Alex Michaelides

Het verhaal draait om Alicia Berenson, een getalenteerde kunstenaar die schuldig bevonden wordt aan de moord op haar man. Na de gruwelijke daad weigert ze echter om ook maar één woord te spreken. Ze wordt opgenomen in een psychiatrische instelling waar ze onder behandeling komt bij therapeut Theo Faber. Theo is vastbesloten om achter Alicia’s stilte te komen en ontdekt daarbij al snel dat er veel meer aan de hand is dan hij ooit had kunnen vermoeden.

Kortom, als je op zoek bent naar een meeslepende psychologische thriller die je volledig in zijn greep houdt, dan is De stille patiënt absoluut een aanrader. Alex Michaelides weet met dit boek op briljante wijze spanning, mysterie en psychologie samen te brengen tot een onvergetelijk verhaal. Dus pak dit boek op, duik in Alicia’s wereld en bereid je voor om verrast te worden!

Ik heb je gevonden, Adeline! – H. D. Carlton

Het wordt aangeraden eerst de trigger warning op te zoeken voordat je dit boek gaat lezen.

Ik heb je gevonden, Adeline! vertelt het verhaal van Addie (Adeline), een schrijfster die in haar eentje woont in een mysterieus landhuis dat ze geërfd heeft van haar grootmoeder. Zodra ze haar intrek neemt, stuit ze op een duister geheim: haar overgrootmoeder is vermoord in dat huis en de dader is nooit gevonden.

Alsof dat nog niet genoeg is, begint Addie overeenkomsten te zien tussen haar eigen leven en dat van haar vermoorde grootmoeder, vooral op het gebied van stalking. Onlangs heeft Addie ontdekt dat iemand haar constant in de gaten houdt, zowel binnen als buiten het huis. Haar stalker laat haar niet met rust en naarmate ze meer leest in de dagboeken van haar overgrootmoeder, wordt het steeds duidelijker voor Addie dat de geschiedenis zich herhaalt.

 

The Only One Left – Riley Sager (Engelse versie)

Kit McDeere komt aan bij Hope’s End, een mysterieus landgoed dat gehuld is in geheimen en geruchten. Ze is niet erg enthousiast om hier te zijn, maar haar taak is om voor de bejaarde Lenora Hope te zorgen. Lenora brengt haar dagen zwijgend door in haar rolstoel en communiceert alleen met Kit via een typemachine.

In het kleine kustplaatsje heeft Lenora een beruchte reputatie, omdat men gelooft dat ze jaren geleden haar hele familie heeft vermoord. Al snel begint Lenora cryptische berichten te schrijven die verwijzen naar het gewelddadige verleden van haar familie. Kit voelt zich gedwongen om de aanwijzingen die Lenora achterlaat te ontrafelen, ook al staat iedereen op Hope’s End tegen haar en wordt ze achtervolgd door haar eigen duistere verleden. Kit moet de waarheid ontdekken.

De DaVinci Code – Dan Brown

Waarschijnlijk heb je wel eens eerder gehoord van De DaVinci Code. Je denkt waarschijnlijk eerst gelijk aan de film op Netflix. En ofcourse hebben die ook gezien. Maar wist je dat het eigenlijk een verfilming is van het boek De DaVinci Code van Dan Brown? Ook al heb je de film al gezien, is het het nog steeds waard om het boek op te pakken en het originele verhaal te lezen.

Het verhaal draait om professor Robert Langdon, een specialist in religieuze symboliek, die betrokken raakt bij een moord in het Louvre Museum in Parijs. Samen met cryptologe Sophie Neveu begint hij aan een race tegen de klok om de moordenaar te vinden en een eeuwenoud geheim te ontrafelen dat verband houdt met de Heilige Graal.

Moordgids voor lieve meisjes – Holly Black

Het verhaal begint wanneer Pippa besluit om haar eindexamenproject te wijden aan de zaak van Andie Bell, een populair tienermeisje dat vijf jaar geleden spoorloos verdween en vermoedelijk is vermoord door haar vriendje, Sal Singh. Ondanks dat Sal zelfmoord heeft gepleegd en de politiezaak als afgesloten beschouwt, gelooft Pippa dat er meer achter de zaak zit dan men denkt.

Pippa begint haar eigen onderzoek naar de moord en raakt verwikkeld in een web van leugens, bedrog en duistere geheimen. Terwijl ze de waarheid probeert te achterhalen, ontdekt ze al snel dat niets is wat het lijkt in haar kleine stad. Ze wordt gedwongen om samen te werken met Ravi, de broer van Sal, die vastbesloten is om zijn broers onschuld te bewijzen.

En toen waren er nog maar… – Agatha Christie

En toen waren er nog maar… speelt zich af op een geïsoleerd eiland. Tien ogenschijnlijk willekeurige individuen ontvangen elk een uitnodiging om daar te verblijven. Ze hebben geen idee wie hun gastheer is of waarom ze daar zijn. Maar al snel worden ze geconfronteerd met de macabere realiteit dat er geen ontsnapping mogelijk is.

Terwijl ze vastzitten op het eiland, worden ze één voor één geconfronteerd met hun eigen duistere geheimen uit het verleden. Terwijl angst en paranoia toenemen, begint het dodental te stijgen. Wie zit er achter deze bizarre wraakactie? Is het één van hen? Of is er iets bovennatuurlijks aan de hand?

The House Across The Lake – Riley Sager (Engelse versie)

Het verhaal draait om Maggie, een jonge vrouw die onlangs haar baan als journaliste heeft verloren. Op zoek naar inspiratie voor een nieuw artikel komt ze terecht bij het afgelegen huis aan de overkant van het meer. Het huis staat bekend om zijn duistere geschiedenis en de vele geruchten die erover rondgaan in het dorp.

Maggie raakt gefascineerd door de eigenaar, Thomas, een mysterieuze man die zichzelf heeft afgezonderd van de buitenwereld. Ze besluit om hem te interviewen en ontdekt al snel dat er veel meer aan de hand is dan ze in eerste instantie dacht. Terwijl Maggie steeds dieper graaft in Thomas’ verleden, wordt ze geconfronteerd met geheimen en leugens die haar eigen leven in gevaar brengen.

Holly

Het verhaal draait om Holly Gibney, een personage dat al eerder voorkwam in Stephen King’s bestsellerserie Mr. Mercedes. In dit stand alone-vervolg wordt Holly geconfronteerd met haar eigen demonen terwijl ze betrokken raakt bij een angstaanjagende zaak. Het begint allemaal met de verdwijning van de dochter van Penny Dahl. Holly ontdekt al snel dat er meer aan de hand is dan ze in eerste instantie dacht.

Holly neemt ons mee op een emotionele en psychologische reis terwijl ze worstelt met haar eigen trauma’s uit het verleden. Als getalenteerde detective heeft ze de unieke gave om patronen te herkennen en mysteries op te lossen. Maar in dit geval moet ze niet alleen vechten tegen de duisternis die zich rondom haar bevindt, maar ook tegen haar eigen innerlijke demonen.

Geen zin om te lezen, maar wél zin in een goede serie of film? Netflix en Videoland updaten iedere week hun assortiment – en daar staat heel veel leuks tussen.