Een goede basis voor andere relaties en vriendschappen begint bij een gezonde relatie met jezelf. Je zal niet de eerste zijn die met zichzelf in de knoop zit en daardoor minder goed uit de verf komt bij anderen. Dit zijn zes tekenen dat je een toxic relatie met jezelf hebt – en hoe je daar aan kunt werken.

Tekenen dat je een toxic relatie met jezelf hebt

Het is zonde als je geen gezonde relatie met jezelf hebt. Je verdient namelijk alle liefde en respect van jezelf.

toxic relatie met jezelf
Bron: Pinterest

1. Je praat vaak negatief over jezelf

Betrap jij jezelf er regelmatig op dat je jezelf naar beneden haalt? Je bent lang niet de enige die dit doet. Waarschijnlijk gebeurt het zo vaak dat je zelf niet eens meer doorhebt dat je het doet. Toch is het belangrijk dat je wat meer gaat letten op je eigen gedachten. Je mag jezelf gerust op de vingers tikken als je jezelf betrapt op negatieve gedachten over jezelf. Het is namelijk helemaal niet gezond om jezelf naar beneden te halen.

2. Je gaat te vaak over je eigen grenzen heen

Het is onwijs belangrijk dat je je eigen grenzen kent én hier niet overheen gaat. Je leeft voor jezelf en niet voor anderen. Zonder je eigen grenzen te bewaren, kan het fout aflopen. Daarbij is het eigenlijk gek dat je het niet oké vindt als andere mensen over jouw grenzen heen gaan, maar dat je dit zelf wel regelmatig doet. Hecht waarde aan je eigen grenzen!

3. Je zet (de zorg voor) jezelf niet op de eerste plaats

Natuurlijk is het goed om er voor anderen te zijn wanneer zij dat nodig hebben, maar het is minstens zo belangrijk om er voor jezelf te zijn als jij dat nodig hebt. Tijd voor jezelf inplannen, relaxen en werken aan je mentale gezondheid is echt de basis voor een goed gevoel door de dagen heen. Zorg dus echt goed voor jezelf, want je hebt het verdiend.

4. Je wil niet aan jezelf werken

Niemand is perfect en het kan zomaar zijn dat je eigenlijk eens goed aan jezelf zou moeten werken. Het zoeken van hulp is een grote stap en kan er dan ook voor zorgen dat je het juist niet uitdoet. Je stelt het uit en zoekt naar allerlei excuses om het juist niet te hoeven doen. Herken jij dit? Geef jezelf een schop onder je kont en erken dat je hulp goed kan gebruiken. Dat is al een grote eerste stap!

toxic relatie met jezelf
Bron: Pinterest

5. Je gaat goed op drama en chaos

Veel mensen vinden het heerlijk om drama en chaos om zich heen te hebben. Toch is het beter om de rust, kalmte en vrede op te zoeken in het dagelijks leven. Weet je niet zo goed hoe dat moet? Wij schreven eerder de beste tips om te starten met mediteren. Mediteren is overigens niet de enige manier om je de rust op te zoeken. Je kunt je hoofd ook prima leegmaken op andere manieren.

6. Je hebt altijd het gevoel dat je niets goed genoeg doet

Steeds meer mensen hebben hier last van. Geen wonder dat het imposter syndrome inmiddels een bekende term is geworden als het gaat om mentale problemen. Helaas zorgt dit syndroom ervoor dat je al snel in een negatieve spiraal terecht komt en negatief blijft denken over jezelf. Iets wat helemaal niet gezond is. Wil je dit graag voorkomen? Het begint allemaal bij accepteren en erkennen. Daarnaast zal je jezelf moeten blijven herinneren aan het feit dat je wél goed genoeg bent. Hoe moeilijk dit ook is.

Lees ook: Ben je altijd moe? Hier kan het door komen