Ben jij één van die pechvogels wiens fiets vaak wordt gestolen? Met of zonder kettingslot, het lijkt de fietsendieven altijd weer te lukken. Zo vervelend! En al helemaal als je in een grotere stad woont, is dit je vast vaker overkomen. Maar geen zorgen, een voormalige fietsendief geeft ons een truc vrij om dit te voorkomen.

fietsendief fiets gestolen
Bron: @amaka.hamelijnck

Fietsendieven

Wij Nederlanders koesteren onze fiets enorm en dat is ook niet heel gek: het is voor ons een enorm handig vervoermiddel en gaan er overal mee naartoe. Dit heeft geleid tot een situatie waarin het aantal fietsen in ons relatief kleine land groter is dan het aantal inwoners. Maar helaas, heeft deze overvloed van fietsen heeft bepaalde mensen geïnspireerd om andermans fiets mee naar huis te nemen. Enne, om ze dan vervolgens voor een paar tientjes door te verkopen.

Hoewel we het niet graag hardop zeggen, fietsendieven zijn meesters in het stelen van fietsen. Van simpele stadsfietsen tot snelle e-bikes. Ze knippen ze moeiteloos los, al beveilig je ‘m goed. Ondanks het toch echt de schuld is van de persoon die je fiets steelt, kan jij óók iets doen om de kans kleiner te maken dat je fiets wordt gestolen. Van wie we deze tip hebben gekregen? Van een voormalige fietsendief. Wow!

Zo voorkom je dat je fiets wordt gestolen

Geen enkele fiets is veilig, zelfs al heb je het allerduurste en beste slot ter wereld om je stalen ros gebonden. Behalve dan, als je je fiets op slot zet bij het ventiel. We menen het. Zorg dat je fietswiel zo gedraaid is, dat het ventiel zich dicht bij het fietsslot bevindt. Dit vertelt de voormalige fietsendief. Het klinkt in eerste instantie misschien gek, maar deze manier van parkeren is écht een stuk minder aantrekkelijk voor fietsendieven.

Fietsendieven blijken namelijk vaak de fietsenstandaard af te breken, waarna ze die tussen het wiel en het slot wrikken om zo, op die manier, het slot open te krijgen. Maar wanneer ze zien dat het slot naast het ventiel zit, slaan ze je fiets bij voorbaat al over. Hierbij komt nog dat dieven een groter risico lopen om het ventiel te beschadigen, wat leidt tot een lekke band. Enne, daar heb je natuurlijk geen reet al als fietsendief. Ha!