Liefde komt in allerlei vormen en maten. Relaties kennen daarom ook geen regels en iedereen bepaalt zelf hoe hun relatie in elkaar zit en wat het fijnst voelt. Omdat monogamie de standaard is in onze maatschappij denken mensen vaak dat dat hoort. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Zo bestaan er ook open relaties.

Wat houdt een open relatie in?

Een open relatie houdt in dat je beide openstaat voor seks (of andere intimiteit) met andere mensen. Je kunt ook een open huwelijk hebben. Voor velen is deze term bekend en het komt vaker voor dan je zult denken. Denken jullie aan het beginnen van een open relatie? Dan komen daar wat risico’s bij kijken, maar ook een boel positieve dingen. We hebben er een paar op een rijtje gezet, zodat jullie een weloverwogen beslissing kunnen maken.

Onzekerheid bij één van de twee

Mocht je een open relatie overwegen dan is één ding zeker: je moet stevig in je schoenen staan. Als je van jezelf erg onzeker bent, of onzeker in de relatie bent, dan wordt het een moeilijke klus om je partner vrij te laten in zijn/haar avonturen. Open relaties hebben geen regels, dat betekent dat het ook zou kunnen dat jij de flirts/partners van je geliefde wilt ontmoeten. Het kan dus zijn dat je partner zijn/haar flirt erg interessant en spannend vindt, door bijvoorbeeld hun uiterlijk. Dit kan ervoor zorgen dat je aan jezelf gaat twijfelen en misschien onzekerder wordt. Jullie relatie moet dus een goede opbouw hebben en je moet weten dat je partner van je houdt. Zolang dit vertrouwen er is laat je je lover vrij zonder er over na te hoeven denken. Jij weet dat hij/zij aan het eind van de dag altijd voor jou zou kiezen.

Het brengt jullie dichter bij elkaar

Hoewel je het niet heel gauw zou bedenken, komen jullie als koppel veel dichter bij elkaar. Omdat alle relaties of flirts die jullie buiten de deur hebben vaak oppervlakkig zijn, gaat jullie liefde en relatie een stuk intiemer voelen. Ook voel je je veilig bij de ander, waardoor het in bed kruipen bij je partner een stuk fijner voelt dan bij je andere ‘relaties’. Jullie komen erachter dat jullie niet zonder elkaar kunnen.

Je leert jezelf kennen

Wanneer je in een monogame relatie zit en je vaak ruzie hebt om een specifiek onderwerp of iets anders, dan is het gemakkelijk om de schuld bij de ander te leggen. Het zal vast komen omdat jullie op sommige dingen botsen. Wanneer je dezelfde discussies of ruzies krijgt bij je andere relaties kan je gaan bedenken of het misschien tóch aan jou ligt. Zo leer je jezelf op meerdere manieren kennen en kan je werken aan de eigenschappen die jij hebt in je relaties.

Rollercoaster van emoties

Wanneer jullie aan het begin staan van jullie open relatie komen er heel veel gevoelens en emoties bij kijken. Misschien zelfs wat té veel. Jaloezie, onzekerheid, bang zijn; het zijn allemaal dingen die ronddwalen door je hoofd. Dit kan ervoor zorgen dat je vaak ruzies krijgt of elkaar niet begrijpt. Zorg er dus voor dat jullie communicatie altijd goed blijft, want wanneer je niet weet wat je partner voelt kan je hier ook niet op inspelen. Alles moet kunnen besproken worden zodat je goed weet wat de ander bezighoudt en hij/zij dit niet opkropt. Ook is het fijn om elkaar te respecteren. Voelt iets niet goed aan bij je geliefde? Praat hier dan rustig over. Of je je alle details van je andere relaties nou aan elkaar vertelt of niet, praten is en blijft de key tot een goede relatie.

Vrijheid en verandering

Een open relatie kan je om veel verschillende redenen overwegen. Het kan zijn dat jullie relatie wat saai wordt en jullie op zoek zijn naar avontuur. Het kan ook zijn dat jullie relatie hartstikke goed gaat en jullie genoeg goede spanningen hebben, maar jullie toch op zoek zijn naar dat éne sprankeltje meer. Het staat in ieder geval vast; een open relatie neem je niet voor de gezelligheid van een extra maatje. Het gaat dus ook puur om seks of andere intimiteit. Wanneer je in een monogame relatie zit heb je één persoon waar je alles mee deelt. Mentaal en fysiek. Zodra je een open relatie aangaat heb je veel meer verschillende soorten van intimiteit en kan dit als erg spannend aanvoelen. Je ontmoet nieuwe mensen en ontdekt nieuwe dingen, die je normaliter niet zou ontdekken. Deze vrijheid kan erg fijn aanvoelen.

Tot slot

Uiteindelijk is het belangrijk om jullie gevoel te volgen. Stap niet in dingen waarbij het kan zijn dat jullie relatie er niet klaar voor is. Volg dus jullie instinct en blijf bij jezelf.