UNO. Wie kent het niet? Je speelt het tijdens een familieavondje, in de trein of zelfs in de wachtkamer bij de tandarts. Je moet toch wat. Het past makkelijk in je tas en het is zo klaar! Maarre, je speelt het verkeerd. Wij leggen je uit waarom.

UNO spelregels verkeerd spelen +2
Bron: Unsplash

UNO!

Net zoals een potje Pesten, hebben we altijd wel een klein beetje de regels aangepast. Ook bij UNO kunnen we er wel wat van. Acht wacht, zeven blijft kleven en tien laat je… oh, misschien niet helemaal toepasselijk. Goed, we bedenken zelf nieuwe pestkaarten, terwijl dat helemaal niet hoort.

Bij UNO ook: maar deze pestkaart — of we kunnen eerder zeggen deze truc — hoort toch gewoon bij het spel? Nope, we are going to blow your mind.

Kettingreactie

Daar ga je: je krijgt een +2 of een +4, waardoor je extra kaarten moet pakken. Boeit jou niet, want jij kaatst de bal gewoon terug. Die kaarten heb jij namelijk gewoon gespaard, voor het geval de speler voor je zou naaien. Dus “bam”, die extra-kaarten-pakken schuif je gewoon door naar de volgende speler. Slim, denk je dan…

Maar zo werkt het spel helaas niet. Op Twitter stellen de makers van UNO ons vies teleur. Want, wanneer iemand een +2 kaart oplegt, moet de eerstvolgende speler eerst die twee kaarten pakken. Enne, dan moet je gewoon wachten. Bij de volgende beurt mag je wel weer een pluskaart neerleggen, maar die +2 mag je dus niet meteen beantwoorden met nog een +2.

Het artikel gaat verder onder de Tweet. 

Het Twitter-volk gaat los, en wij ook

“Mijn leven is een leugen”, schrijft iemand op Twitter. We zijn het niet heel vaak eens met het Twitter-volk, maar nu sluiten we ons hier volledig bij aan. Met bijna zesduizend retweets laten veel mensen hun ontevredenheid en vooral hun verwarring horen. Naast een lesje toneelspelen komt ook de winnaarsmentaliteit naar boven: “Dan had ik al veel eerder gewonnen”, schrijft iemand. Naja, zo kan je het ook zien.

Het artikel gaat verder onder de Tweet. 

Spelregels

Voordat je naar de kast (of het internet) rent om de spelregels te lezen, wij hebben het het hier al voor je. In de spelregels staat dat wanneer je een pluskaart opgooit, deze alleen op een kaart met dezelfde kleur of op een andere pluskaart gespeeld mag worden.

Het klinkt dus alsof je een pluskaart met een pluskaart mag beantwoorden, maar dat mag dus eigenlijk niet. Naja, met een beurt ertussen, waardoor je die kettingreactie niet krijgt. Speel je dit met z’n tweeën? Dan kan het wel, maar diegene die een +2 krijgt moet gewoon elke keer de kaarten pakken. Dus het aantal wordt niet verdubbeld. Snap je het nog?

We hebben nog meer slecht nieuws

Misschien wil je dit helemaal niet weten, maar er is meer wat je waarschijnlijk verkeerd doet. Blijkbaar mogen ook de andere actiekaarten, zoals de beurt-overslaan en de omkeer-kaart niet direct na elkaar worden gespeeld. Ook hierbij is een tussenbeurt vereist. Nou!