We laten allemaal wel eens een boertje en daar is natuurlijk weinig mis mee. Het is een manier van je lichaam om een klein probleem op te lossen. Toch kan té vaak boeren wel duiden op gezondheidsproblemen. Wij praten je helemaal bij.

vaak boeren
Bron: Barbie

Waarom boeren we soms?

Boeren is in principe iets heel normaals en juist heel gezond. Je zou namelijk in de problemen komen als je het niet zou doen als het wel nodig is. Je boert eigenlijk om je maag te ontluchten. Dat wil zeggen dat je zo nu en dan lucht kwijt moet raken en dat doe je dan door middel van een boertje. Deze lucht komt terecht in je maag doordat je tijdens het eten steeds een beetje lucht doorslikt. Een deel hiervan gaat mee je darm in en een deel hiervan komt er dus via je mond weer uit. Heel normaal – ook al zijn er veel mensen die het juist ongepast vinden wanneer je een boer laat.

Vaak boeren laten

Zo nu en dan een boertje laten is dus heel normaal, maar als dit té vaak gebeurt kan dit ook een signaal zijn dat er iets toch niet helemaal in orde is met je gezondheid. In dat geval kan dat aan één van de volgende dingen liggen.

1. Verkeerde voeding

Bepaalde voeding kan ervoor zorgen dat je net wat meer boeren laat dan normaal. Eén hiervan zijn koolzuurhoudende frisdranken. Door de koolzuur, komt er meer lucht in je maag. Dit moet er dan vervolgens ook weer uit. Verder zijn er meer producten die hetzelfde effect kunnen hebben. Denk aan bier, prei, ui, koolsoorten, paprika, knoflook of peulvruchten. Een hele waslijst dus!

2. Allergieën

Als je vaak boert en een opgezwollen gevoel hebt, kan het zijn dat je een intolerantie of allergie hebt tegen een bepaald product. Hierdoor kun je last krijgen van een opgezwollen buik, een vol gevoel, lucht in je darmen of maag en boeren. Misschien tijd om dat eens te laten testen?

3. Onderliggende aandoeningen

Er zijn een aantal onderliggende aandoeningen die vaak boeren als gevolg kunnen hebben. We hebben het dan over bacteriële overgroei in de dunne darm, het prikkelbare darmsyndroom of refluxziekte. Verder zouden ook galstenen of maagzuur kunnen zorgen voor meer boeren.

4. Leefstijl

Ook je eigen leefstijl heeft grote invloed op de hoeveelheid boeren die jij laat. Zo kan veel alcohol drinken, roken, de manier waarop je eet en de hoeveelheid voeding die je tot je neemt allemaal invloed hebben op je boeren.

5. Combinatie van boeren en andere dingen

Wanneer je vaak boert én last hebt van winderigheid, heb je last van een opeenstapeling van lucht in je maag. Boeren in combinatie met vermoeidheid kan dan weer duiden op stress of spanning. In dit soort gevallen hap je namelijk onbewust meer naar adem en die lucht moet er na een tijdje dus ook weer uit.