Het ultieme wintergevoel is toch wel schaatsen op de Amsterdamse grachten. Terwijl de straten verlicht zijn, trek jij je schaatsen uit de kast en strijk je neer op de grachten om je skills te kunnen tonen. Helaas is het alweer een aantal jaren geleden dat dit mogelijk was, maar niet getreurd. Grote kans dat we dit weekend weer op de grachten kunnen staan!

schaatsen-amsterdam-femfem

Yesssss, wij bij FEM FEM houden van schaatsen! Vanaf vandaag zijn de omstandigheden ideaal voor de snelle groei van natuurijs. Volgens weerman Wouter van Bernebeek van Weerplaza is het goed mogelijk dat aankomend weekend al op de Amsterdamse grachten wordt geschaatst. Oeh, tell us more..

Dit weekeinde was de vorming van natuurijs nog lastig, vanwege de grote sneeuwval. Ook is de temperatuur pas sinds kort onder nul. Dat gaat de komende dagen veranderen, zegt Van Bernebeek. “Het is nu al ruim onder nul, en dat blijft het. Het zal vandaag in sommige delen van het land sneeuwen, maar vanaf dinsdag stopt het en neemt de wind af, waardoor ijs beter kan groeien. We verwachten dat de bewolking ook woensdag of donderdag wegtrekt, wat zorgt voor koudere nachten. Het land is dan nog altijd bedekt met sneeuw, waardoor de warmte in de bodem blijft in plaats van vrijkomt.” Aldus van Bernebeek.

“Alles bij elkaar zijn dit echt de ideale ingrediënten voor de snelle groei van natuurijs. Denk aan drie tot vier centimeter per nacht. En het ziet er niet naar uit dat we snel van dit weer af zijn, integendeel zelfs.”

Vanaf aankomend weekend zal het dus mogelijk moeten zijn om te schaatsen over de Amsterdamse grachten. Voordeel is dat zaterdag de Amsterdamse IJsnota is ingegaan. Daarmee wordt de kans op ijsgroei in de stad vergroot. Daarnaast wordt een vaarverbod voor delen van de stad ingesteld. Met een vaarverbod wordt voorkomen dat boten de eerste ijslaag beschadigen.

Al met al goed nieuws dus! Wij zouden zeggen: trek die schaatsen alvast maar uit de kast!

Fan van schaatsen? Op Netflix kun je de serie Spinning Out kijken!