Je hebt het plan om over een aantal jaar een wereldreis te maken. Dit is voor jou een droom die je al jaren koestert. Waarom zou je deze lang gekoesterde droom zo ver vooruitschuiven? Wat als er geen morgen meer is? We maken plannen voor de toekomst, maar vergeten van de dag zelf te genieten.

van-dag-tot-dag-PRA-femfem

Wat als er geen morgen meer is?

We kunnen oneindig veel redenen bedenken waarom we van dag tot dag zouden moeten leven. Carpe Diem is niet voor niets een spreuk die we regelmatig tegenkomen. Niemand van ons weet namelijk wat morgen staat te gebeuren. Het klinkt misschien dramatisch, maar toch is het de werkelijkheid. Morgen kun je namelijk ineens werkeloos zijn, een slecht bericht krijgen bij de dokter of een dierbare verliezen. Het leven is wat dat betreft enorm onvoorspelbaar.
Zo klinkt het misschien als een zeer heftige uitspraak, maar toch moet je er eens bij stil staan. Hoe zou ’t leven eruitzien wanneer het helemaal niet zo zeker is als je gewend bent? Mensen die plotsklaps een ander leven hebben door een overledene of een ernstige ziekte, die staan volledig anders in ’t leven. Niet omdat ze dat willen, maar omdat ze dat moeten. Een ongeneeslijk ziek persoon zal zich moeten voegen naar de regels van de ziekte en die zijn allesbehalve wenselijk.

Sparen is zinloos

Je hele leven roep je dat je ooit een reis door Vietnam wilt maken. Waarom zou je wachten? Of beter gezegd: waarop ben je aan het wachten? We kunnen nog zo lang en veel sparen omdat we ooit in ons leven een grote reis willen maken, maar als er geen morgen meer is, is al het sparen voor niets geweest. Leef van dag tot dag. Doe waar jij op dat moment gelukkig van wordt, want voor heel veel mensen is het niet vanzelfsprekend dat er een morgen is. En voor deze mensen, kun jij iets doen.

Zelf je steentje bijdragen

Juist dit soort voorbeelden laten ons inzien dat we onszelf gelukkig mogen prijzen dat we ‘gezond’ zijn en nergens last van hebben. Echter, we mogen best wat vaker stilstaan bij mensen die in dergelijke situaties zitten. Zoals we jullie op ’t hart drukken om de dag te plukken, zo willen we jullie ook bewust maken van het feit dat we in de positie zijn om mensen met een ernstige ziekte te helpen. We zijn bevoorrecht, niet alleen omdat we morgen weer een nieuwe dag tegemoet kunnen gaan, maar ook omdat we in staat zijn te helpen.
Er zijn gelukkig steeds meer mogelijkheden om onderzoek te doen naar ongeneeslijke ziektes zoals bijvoorbeeld kanker. Dit onderzoek heeft natuurlijk als hoofddoel deze vreselijke ziekte de wereld uit te helpen. En om dit de goede kant op te sturen, kun jij je steentje bijdragen door te helpen aan een onderzoek naar een nieuw middel tegen kanker. Door als gezonde vrijwilliger deel te nemen aan dit onderzoek, kun je helpen bij de totstandkoming van nieuwe medicijnen, zodat patiënten een beter leven kunnen krijgen. Medicijnen kunnen ervoor zorgen dat de ziekte draaglijker wordt, of dat patiënten zelfs genezen. Jij kunt hierin een belangrijke rol spelen en het is mooi meegenomen dat daar ook een beloning in de vorm van een vergoeding tegenover staat. Zonder onderzoek komen er geen nieuwe medicijnen beschikbaar en daarom is het belangrijk dat we elkaar helpen.

Jij bent bevoorrecht, besef dat en overweeg daarom om deel te nemen aan dit onderzoek, zodat iedereen van dag tot dag kán leven.