Als je een lekkere omelet met ham en kaas wil maken, heb je vast wel eens door dat wanneer je een ei uit de doos haalt, er ook een veertje bij zit. Dat is een van die momenten dat de meest random vragen in je opkomen. Waarom zit dat veertje in de doos en hoe komt het daar?

eieren veertje

Verdwaalt veertje

De meeste eieren worden normaal gesproken verpakt en verkocht in kartonnen eierdozen, die bedoeld zijn om de kwetsbare schalen van de eieren te beschermen tijdens het transport en de opslag. Tijdens het leggen van de eieren, komen er onvermijdelijk wat veren van de kip in aanraking met het ei.

Wanneer een kip een ei legt, kan het voorkomen dat er per ongeluk wat veren loskomen. Op de onderbuik van de legkip zitten allemaal kleine donsveertjes, die tijdens het leggen losraken. Deze veren kunnen dan op het oppervlak van het ei terechtkomen of tegen andere eieren in het nest aankomen. Zelfs nadat de eieren zijn verzameld en verpakt, kunnen er dus nog steeds wat veertjes aanwezig zijn.

Zijn veertjes op je ei normaal?

Natuurlijk is het heel normaal dat er zo nu en dan wat veertjes aan je ei zitten. Dit is gewoon een natuurlijk gevolg van het proces van het leggen, verzamelen en verpakken van eieren. Het is trouwens best moeilijk om een doosje eieren te vinden in de winkel, waar geen veertje in zit.

Over het algemeen zijn deze veertjes onschadelijk en kun je ze gemakkelijk verwijderen voordat je het ei gebruikt. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon laten zitten, aangezien je (waarschijnlijk) niks meer met het schil doet of gelijk weggooit. De veertjes hebben geen invloed op de smaak of kwaliteit van het ei, dus maak je daar maar geen zorgen om.

Kortom, als er af en toe wat veertjes aan je eieren zitten wanneer je ze uit een eierdoosje haalt, hoef je je geen zorgen te maken. Dit is normaal en een natuurlijk bijproduct van het verpakkingsproces. Je kunt de veertjes gemakkelijk verwijderen als je dat wilt, of je kunt ze gewoon laten zitten. Ze hebben geen invloed op de kwaliteit of smaak van het ei.