Een zwangerschap is misschien wel een van de meest transformatieve fases uit het leven van een vrouw. Niet eerder is je lichaam in een korte tijd zo veranderd, en functioneert het voor twee. Zeer bijzonder en spannend tegelijk! Bij deze nieuwe fase komen nieuwe verantwoordelijkheden kijken. Te beginnen bij een aanpassing in voeding, al wanneer je kindje nog in de buik zit. Maar wat nou als je veganistisch eet en zwanger bent? Wij leggen uit waar je rekening mee moet houden.

Veganistisch zwangerschap FEM FEM

Voeding voor jou, voeding voor je baby

Wat vaak volgt bij een nieuwe, onbekende levensfase, zijn veel vragen. Deze vragen kunnen betrekking hebben op je fysiek, maar gaan natuurlijk ook door op emotioneel en mentaal vlak. Want al die hormonen, die doen wat met je! Gelukkig spelen voeding en leefstijl een belangrijke rol in het balans houden van je hormonen. Dat betekent: je voedingspatroon eens onder de loep nemen!

Voeding en levensstijl worden ineens kritischer onder de loep genomen wanneer je niet alleen zorg voor je eigen lichaam draagt, maar ook je baby. Veel lekkernijen kun je (tijdelijk) beter schrappen van je menu en roken en alcohol wil je al helemaal niet meer. En stel nou dat je vegetarisch of veganistisch eet, loopt je kindje dan vergrote kans op tekorten tijdens de zwangerschap?

Vegetarisch of veganistisch tijdens zwangerschap

Vegetarisch eten tijdens een zwangerschap kan prima volgens het Voedingscentrum. Wel is het handig om een deskundige te raadplegen en je te laten adviseren. Hiervoor kun je naar een diëtiste gaan. Ook Go With The Glow geeft voedingsadvies over zwangerschap en veganisme via hun Instagram cursus. Tijdens de maanden dat je kindje in jouw buik groeit, voed je jouw baby van binnenuit. Wat jij tot je neemt, neemt je kindje ook op. Wat je dan in ieder geval wilt, is voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.

Voedingsstoffen zoals…

Vitamine B1 en B12
Wanneer je geen vlees of vis eet, is het belangrijk op je vitamine B12 inname te letten. Vul dit eventueel aan met supplementen zodat je zeker weet dat je geen tekorten oploopt. Laat je altijd adviseren!

IJzer
Als zwangere vrouw heb je meer ijzer nodig. Bij opname uit plantaardige voedingsmiddelen is een andere aanpak nodig dan ijzer uit vlees en vis. Zo is het belangrijk om gevarieerd te eten en extra te letten op je ijzerinname via jouw voeding. Ook hier kunnen supplementen goed van pas komen ter aanvulling.

Eiwitten
Uiteraard komen we hierna al gauw op eiwitten, oftewel proteïnen. Deze heb je nodig om de placenta gezond te houden en voor de cel- en botopbouw van je baby. In zuivelproducten, vlees, vis en eieren vind je dierlijk eiwit. Wanneer je deze niet eet, moeten de eiwitten gehaald worden uit plantaardige eiwitten. Deze vind je onder meer in linzen, bonen en kikkererwten. Tijd voor een linzensoepje dus!

Veel voordelen

Mocht je denken dat vegetarisch of veganistisch eten tijdens de zwangerschap een grote uitdaging is, laat je dan niet tegenhouden. Er zitten namelijk zéker ook grote voordelen aan dit menu tijdens een zwangerschap. Zo kan een vegetarisch dieet het risico op zwangerschapsdiabetes voor de moeder verlagen. En ook het risico op overmatig gewichtstoename tijdens het eerste trimester ligt lager.

Baby flesvoeding: kies voor kwaliteit

Om jouw kindje een zo goed mogelijke start te geven, begin je natuurlijk bij de basis: de zwangerschap. Maar ook wanneer je kindje geboren is, wil je bewuste keuzes maken. Goed is om de afweging te maken of je jouw kindje vegetarisch of veganistisch wilt opvoeden. Of misschien wil je wel uitsluitend biologische opvolgmelk. Belangrijk is in ieder geval een deskundige te raadplegen voor het beste advies voor jou en je baby.