Je hebt eindelijk iemand ontmoet waarop je stapelverliefd bent en je kunt je leven niet meer zonder bedenken. Ergens denken we ook altijd dat je leven drastisch verandert zodra je de ware hebt ontmoet maar volgens experts is het toch echt net even iets anders.

de ware liefde FEM FEM

Een film zoals A Star is Born of de klassieke The Big Fat Greek Wedding laten ze zien dat zodra je verliefd wordt, alles volledig veranderd. Maar is dat ook zo in het echte leven? Wanneer je iemand ontmoet zullen er zeker bepaalde dingen veranderen, maar of jij zelf ook veranderd? Dr. Joshua Klapow legt uit hoe het in zijn werk gaat.

Het leven na het ontmoeten van ‘je ware liefde’ is definitief anders, maar je moet niet uit het oog verliezen wie je bent“, zegt Dr. Joshua Klapow, Ph.D., klinisch psycholoog en gastheer van The Kurre and Klapow Show. Zo vertelt hij dat wanneer je iemand hebt ontmoet, je gedachtes over bijvoorbeeld je familie, vrienden of keuzes over je carrière, niet zullen veranderen. En dat is niet gek, toch? Maar het is goed om te beseffen dat die gedachtes en keuzes niet zomaar zullen vervagen. Er komt een heel nieuw persoon in je leven en dat is in het begin uiteraard ook even wennen.

Drie elementen

Klapow legt uit dat een relatie eigenlijk bestaat uit drie elementen: persoon 1, persoon 2 en de relatie zelf. Als je een relatie begint moet je dus met alledrie rekening houden, dus ook met jezelf. Zo is het natuurlijk belangrijk dat je denkt aan je partner, dat je zorgt voor hem of haar. Daarnaast moet je ook aan jezelf denken. En nee hoor, dat is niet egoïstisch, want niets is belangrijker dan dat jij jezelf kan zijn in een relatie.

Is het wel de ware?

Je kunt een ongelofelijke connectie hebben met iemand en je bent helemaal hoteldebotel, maar toch herken je deze twijfel: je weet niet of je voor altijd gelukkig zal zijn. En dat is een hele logische gedachte, want dat kun je niet weten van te voren. Dat weet niemand. Tuurlijk zou het wel voorkomen dat jullie een kleine ruzie hebben, maar of dit erg is? Helemaal niet. Zo vertelt Trina Leckie, relatie-expert en host van de podcast breakup BOOST, dat het gemakkelijk is om de hele dag weg te dromen over de zoektocht naar je ware liefde. Toch waarschuwt ze je ook dat je relatie beter kan worden, maar dat het helaas ook de andere kant op kan gaan en dat jullie band alleen maar minder wordt.

Het vergt voldoende tijd om elkaar te leren kennen en elkaar in zowel goede als slechte situaties te zien. Je moet de relatie de tijd geven om zich op natuurlijke wijze te ontwikkelen. Je zou geen drastische veranderingen in je leven moeten maken, “zegt Leckie. En zo is het…

Lees ook: De slechtste openingszinnen die wij vrouwen wel eens hebben gehoord