Het kan gebeuren dat je een ontzettend leuke baan hebt, maar dat die ene vervelende collega jou het leven zuur maakt. Dankzij die collega krijg je opeens veel minder zin om naar je werk te gaan. Maar laat jezelf niet op je kop zitten en pak het probleem aan. Hier zijn een aantal tips!

vervelende collega femfem

Wees aardig

Maar zorg er wel voor dat het niet nep lijkt. Probeer je kalmte te bewaren als je collega iets vervelends zegt of doet en blijf positief. Hetzelfde gedrag vertonen naar je collega toe is niet de oplossing. Botert het niet lekker tussen jullie twee, doe dan eens een goede daad, zoals het kopen van een kopje koffie. Hopelijk verandert dat de sfeer tussen jullie.

Luister

Het is gemakkelijk om niet te luisteren wanneer die onaardige collega begint met praten over iets waar jij het niet mee eens bent. Probeer toch wel te luisteren naar wat hij of zij te zeggen heeft en reageer dan op een niet vijandige toon hierop. Door goed te luisteren, kan je je collega’s beter begrijpen en lukt het hopelijk om beter samen te werken.

Praat het uit

Als je aardige dingen zegt over je collega’s creëer je ook een fijnere werksfeer. Heb je echt problemen met iemand en belemmert dit jou in je werk? Praat dan met die collega, eventueel ergens op kantoor afgezonderd van de rest of buiten kantoor. Luister naar elkaar en geef elkaar tips zodat de samenwerking beter kan gaan. Wellicht zit je collega zelf met een bepaald probleem en vindt hij of zij het fijn om erover te praten en kan jij helpen met een oplossing.

Of houd juist je mond

Het is makkelijk om naar je collega te snauwen als hij of zij iets doet wat je niet zint. Maar het is soms ook slim om het te laten gaan en er niks over te zeggen of de actie te negeren. Is je collega heel chagrijnig, laat het gaan, bemoei je er even niet mee en laat je collega even voor wat het is. Denk er zelf ook niet teveel over na, zo zal je ook minder chagrijnig worden om dit soort voorvallen.

Zo overleef jij de werkdag na een heftig weekend.