De gasprijzen houden ons allemaal bezig. We doen er allemaal alles aan om te kosten zo veel mogelijk te beperken, want voor je het weet stijgen de kosten de pan uit. Maar op welke stand kun je je verwarming in de nacht dan het beste zetten? Dat vertellen wij je.

Op deze stand kun je je verwarming in de nacht het beste zetten

Wil je besparen op je energierekening? Dan kun je je verwarming in de nacht het beste iets lager zetten. De ideale temperatuur hiervoor is 15 graden. Dit vertelt Milieu Centraal aan Metronieuws. Voor een huis in ruststand, oftewel een huis waarin je gewoon slaapt, is dit een prima temperatuur. Hiermee bespaar je op jaarbasis zo’n €370,- met de huidige gasprijzen. Snel verdiend dus!

Fabel

Er wordt regelmatig gezegd dat je je kachel ’s nachts beter niet te laag kunt zetten, omdat het dan extra veel energie zal kosten om het huis weer warmer te zetten als je de kachel ’s ochtends veel hoger zet. Milieu Centraal zegt hierover dat dit eigenlijk een fabeltje is. Het kost namelijk lang niet zo veel energie om je huis weer op temperatuur te krijgen, dan je kachel de hele nacht hoger laten staan dan nodig. Daarnaast zal je dit in goed geïsoleerde huizen sowieso niet zo erg hebben.

Waarom niet kouder?

Je bespaart uiteraard nóg meer als je je kachel op een nog lagere temperatuur zet. Toch is dit niet altijd de beste optie! Voornamelijk wanneer je huis wat slechter geïsoleerd is, kun je je kachel beter niet te koud zetten. In slecht geïsoleerde huizen ontstaan er dan namelijk vaak een vochtprobleem. In koudere temperaturen, zal vocht neerslaan. Hierdoor krijgen schimmels de ruimte om te groeien én zal huisstofmijt zich sneller verspreiden. Vooral mensen met allergieën hebben hier last van.

Lees ook: Thank us later: dankzij dit trucje bespaar je 14o euro per jaar op je gasrekening