8 uur lang, 5 dagen in de week. Dat is in totaal 40 uur van de week dat jij op je laptopschermpje kijkt en dan tel ik de uren van je telefoon en de TV er nog niet eens bij op. Van de 168 uur die een week heeft, kijken we een groot deel naar een scherm en 9 van de 10 keer zitten we dan op onze billen. En ja, hier krijg je vierkante ogen en een zitkont van. Gun je ogen rust en je billen wat beweging.

kantoorbaan-vierkante-ogen-femfem

De 20-20-20 regel

Van het kijken naar je scherm, worden je ogen op een gegeven moment slaperig en waterig. Ook krijg je na een lange dag achter je schermpje te hebben gezeten, het gevoel dat je scheel kijkt, vierkante ogen dus. Om dit te voorkomen moet je de 20-20-20 regel in gedachten houden. Kijk elke 20 minuten naar iets dat minstens 20 feet (6 meter) ver weg is en doe dit voor 20 seconden. Kijk rond in je saaie, grijze kantoor, of kijk naar die leuke collega die om de hoek zit. Dit zorgt ervoor dat je oogschade beperkt blijft. Loop ook iets vaker naar het koffiezetapparaat of haal buiten even een frisse neus.

Back to basic

Het is heel makkelijk om notities snel te typen, maar ga eens back to basic. Schrijf je notities op in een notitieblok. Zo heb je al je aantekeningen netjes bij elkaar gebundeld en je ogen zullen je dankbaar zijn. Of bel je vriendin in plaats van haar een berichtje te sturen. Deze kleine veranderingen zullen al voor een groot verschil zorgen.

Gun je brein wat variatie

Na jaren doorbrengen achter een schermpje, kun je zelfs hersenschade oplopen, zoals structurele en functionele veranderingen. Wanneer je brein het grootste deel van de dag gefocust is op een schermpje, geef je je brein te weinig variatie om zich op andere dingen te focussen. De oplossing hiervoor is om je Netflix serie voor de speciale momentjes te bewaren en door niet na je werk op de bank te ploffen en de TV aan te zetten. Ga naar buiten, spreek af met je vriendinnen en ga een lekker drankje drinken of houd een ouderwetse spelletjesavond. Gun je brein wat variatie.

Let’s move!

De hele dag worden je billetjes lekker warm gehouden door je bureaustoel. Maar doordat je de hele dag zit, bevordert dit niet per se je gezondheid. Beweging is belangrijk. Door een paar kleine veranderingen te doen, beweeg je stiekem best veel. Ga met de fiets naar je werk, neem de trap in plaats van de lift en loop in je pauze een rondje. Kleine oefeningen tussendoor zullen ook helpen en hier hoef je echt geen extra tijd voor vrij te maken. Knijp bijvoorbeeld je billen bij elkaar voor 10 tot 15 seconden en ontspan ze vervolgens weer. Je kunt dit zo vaak doen als je wilt. Een andere oefening is door één been omhoog te tillen en te laten zakken tot net boven de grond. Herhaal dit voor beide benen 15 keer. Let alleen wel op dat je je overbuurman niet schopt.

Doordat we stil zitten op kantoor krijgen we het ook sneller koud. Met deze tips houd jij jezelf warm en blijf je stijlvol op kantoor.