Een powervrouw, zo kunnen we de Nederlandse Kunna Haan zeker noemen. Ze vertrok naar Bali, zonder concreet plan, en bouwde hier een droomvilla waar je u tegen zegt. Wij spraken haar over de weg naar dit succes.

villa-bali-kunna-femfem-1

Op welk punt besloot jij om je droom werkelijkheid te maken?     

Dit besloot ik toen ik al 1,5 jaar lang bezig was met een groot project op te zetten in Zuid-Afrika voor m’n werk, en dat opeens werd gecanceld. Dit kwam hard aan bij me, want ik had hier al mijn ziel en zaligheid in gelegd en was er zo enthousiast over en zag het destijds als de next step voor mij careerwise, en toen viel dat hele plan dus in duigen. Omdat ik altijd al voor langere tijd naar het buitenland wilde, en dat dus op deze manier niet meer ging lukken, dacht ik; dan ga ik het gewoon voor mezelf creëren. Ik ben toen gaan nadenken hoe ik het voor mezelf mogelijk zou kunnen maken om te ‘digital nomaden’ en heb hier een plan voor geschreven. Ik had naast mijn werk voor verschillende festivals, ook nog steeds mijn bedrijf PaardenKracht samen met mijn partner Pauline en dit bedrijf viel eigenlijk heel goed te managen vanaf een afstand, ik hoefde er niet perse voor in Amsterdam te zitten. Hier ben ik mij dus op gaan focussen. Ik ben een half jaar gaan sparen, zodat ik in ieder geval met gevulde zak op reis ging mocht m’n plan niet werken, en toen ben ik eigenlijk geheel onbevangen vertrokken naar Bali.

villa-bali-kunna-femfem-2 Villa-bali-vakantiehuis-femfem

Hoe heb je het proces in werking gezet?

In Bali aangekomen kwam er eigenlijk vrij snel een kans op mijn pad om te investeren in land en een villa. Ik was er helemaal niet naar op zoek in eerste instantie, maar het wekte wel mijn interesse en na enige tijd nadenken besloot ik de kans met beide handen aan te grijpen. Toen begon het avontuur van een villa bouwen! Het was echt een grap, want ik wist er natuurlijk vrij weinig van, maar door veel te lezen, te tekenen en gewoon te proberen ging het eigenlijk hartstikke soepel. Ik ben me ook gaan verdiepen in interieurdesign en het ontwerpen van meubels, en heb uiteindelijk alle meubels zelf gemaakt met Balinese meubelmakers. Ook al was ik heel onwetend, ik vond het een fantastische nieuwe uitdaging en beleefde er zoveel plezier aan. Na 9 maanden bouwen was het klaar en sindsdien verhuur ik het en dat gaat echt super goed!

 villa-bali-kunna-femfem

Waarom Bali?

Bali is voor mij de ultieme vrijheid in creativiteit. Ik kan alles maken wat ik maar wil; van meubels, tassen, houten sculpturen tot aan mijn Burning Man outfits. En dat alles voor een leuk prijsje 🙂 In Nederland kan je natuurlijk alles ook wel maken, maar daar hangt nou eenmaal gewoon een heel ander prijskaartje aan. Verder vind ik het heel fijn dat ik zo dichtbij de natuur sta, elke morgen word ik wakker met een zonsopgang vanuit de rijstvelden naast m’n huis en binnen 5 minuten sta ik lekker op het strand. Het is hier allemaal gewoon heel laidback, het gehaaste gevoel van het zitten in een rollercoaster wat ik wel eens had in Amsterdam, is hier volledig verdwenen. Die rust vind ik heerlijk.

villa-bali-kunna-femfem-6 villa-bali-kunna-femfem-5

Het lijkt allemaal rozenkleur en maneschijn, maar heb je een moment gehad waarop je op het punt stond om weer naar huis te gaan?

Haha nou er is nooit een punt geweest dat ik naar huis wilde gaan, maar er gaat wel GENOEG mis. In the end werk ik alleen met Indonesische mensen die weinig Engels spreken (ik ben inmiddels Bahasa gaan leren, zodat dat probleem is ondervangen) en gewoon een hele andere mentaliteit hebben. Wij als Nederlanders zijn heel punctueel en als wij iets zeggen dat we het doen, dan doen we het ook. Dat gaat hier niet echt altijd op haha. Ik heb echt zoveel voorbeelden van de meest onnozele dingen die mis zijn gegaan, waardoor je mega veel vertraging op loopt of weer extra geld kost, maar ach; dat hoort er een beetje bij denk ik.

Ik zie het huisje als een soort van minifestival

Waar haalde jij je inspiratie vandaan?

Ik zie het huisje eigenlijk als een soort van minifestival. Voorheen deed ik de art-direction voor festivals om zo in de parken en congreshallen als het ware een droomwereld te creëren, en nu doe ik het eigenlijk nog steeds alleen dan op soort van kleine schaal. Uiteindelijk wil je een ruimte zo efficient mogelijk inrichten, op een zo leuk mogelijke manier. Ik realiseerde me dat ik naar de villa eigenlijk net zo keek als dat ik naar een festival kijk. Ik wil een bepaalde cohesie in het huis, met hier en daar onverwachte uitingen en gezellige hoekjes. Alles draait uiteraard om de details. Qua stijl ging ik voor dit eerste huis voor een meer strakke Scandinavische look, omdat ik dat nog niet echt veel gezien had in Bali (alles is meestal heel bohemian en whitewash hout). De quotes die ik overal in het huis heb toegevoegd maakt het allemaal weer wat speelser.

villa-bali-kunna-femfem-7

En nu, heb je plannen om dit in de toekomst vaker te doen?

Ja zeker! Ik ben al een tijdje bezig met mijn tweede huis, en ben daar bijna mee klaar; vanaf 1 december zal ook die te huur zijn. Dit huis is compleet anders dan m’n eerste huis, deze is super kleurrijk en compleet in gypsy stijl. Zo krijgt elk huis een andere identiteit. Ik hoop zeker in de toekomst meer huizen te gaan creëren, misschien zelfs wel in verschillende landen. Maar alles op z’n tijd.

Wil jij in de prachtige VYG Villa verblijven? Je kunt het gewoon via Airbnb boeken.