spullen verkopen vinted

Fanatieke Vinted-verkopers, opgelet: de Belastingdienst kijkt vanaf nu mee

Career01 feb , 13:56 doorRoos Hooijer
Is jouw middle name 'hosselaar' en ben jij een fanatieke verkoper op Vinted? Dan wordt het tijd om je eigen winkeltje eens goed onder de loep te nemen. De Belastingdienst kijkt namelijk mee – en er zijn een aantal zaken waar je bewust van moet zijn.
spullen verkopen vinted
Bron: @nioistudio

Verkopen op Vinted

Waar het voor de één een manier is om eindelijk wat orde in zijn of haar kast te krijgen, is het voor de ander een serieuze job geworden. Spullen verkopen op Vinted is in essentie bedacht om op een duurzame manier met kleding om te gaan, zodat ieders prachtstukken een tweede leven krijgen, en we minder snel een nieuwe (fast fashion) outfit in de winkel scoren.
Wij zijn op de redactie groot fan van deze online marktplaats (er worden wekelijks Vinted-verzendlabels geprint) en zien dit dan ook als een goede manier om je uitgaven te beperken. Verkoop je namelijk een kledingstuk, dan kan je vervolgens uit je Vinted-wallet weer een nieuw item shoppen. Dat noemen we ook wel een sterk staaltje girl math.

De Belastingdienst kijkt mee

In 2024 is er echter iets veranderd in de wetgeving. Waar je voorheen in het wilde weg spullen kon verpatsen, wordt er vanaf 2024 meegekeken door De Belastingdienst. Verkoop je een aantal keer per jaar een oud paar schoenen of een miskoop van ZARA , dan is er nog geen man overboord. Maar verdien je serieus geld met Vinted? Dan wordt het tijd om goed op te letten.
De regel geldt vanaf nu als volgt: wie jaarlijks dertig items via digitale platforms verkoopt of voor meer dan 2000 euro verkoopt, kan vanaf nu in beeld komen bij de Belastingdienst. Dit geldt dus voor Vinted, maar ook voor verkopen via Marktplaats of Bol. Op de website van NOS wordt dit verhaal nader toegelicht: "Sinds vorig jaar zijn namelijk Europese regels van kracht, kortweg DAC7 geheten, die verkoopsites verplichten om deze verkoopgegevens door te geven aan de fiscus. Dat gebeurt woensdag voor het eerst, met de data over 2023."

Wat houdt deze nieuwe regel in?

Verkoop je flink wat van je garderobe op Vinted en begin je je zorgen te maken? Wacht daar dan heel even mee. Want als je wat oude babyspulletjes of je garderobe uit 2012 op een dergelijk platform verkoopt, en je verdient hiermee slechts een aantal euro's per verkoop, dan hoef je je nog geen zorgen te maken. Als je "hobbymatig of in de privésfeer" spulletjes verkoopt, dan zal de Belastingdienst hier niet moeilijk over gaan doen. Probeer je echter met een grote bulk aan kledingitems geld te verdienen, dan is het een ander verhaal.
Is het dus geen hobby, maar handel, dan gaat de Belastingdienst meekijken. En verkoop je dus een grote hoeveelheid spullen en verdien je hier flink wat geld mee, dan moet je daar belasting over gaan betalen. Dit gebeurt echter pas als je door de Belastingdienst als ondernemer wordt aangemerkt.

Maak je vooral geen zorgen

Klinkt vaag, right? Want zoals het nu lijkt zijn er alsnog geen duidelijke regels. In het artikel van NOS wordt echter toegelicht dat de Belastingdienst vooral kijkt naar de hoeveelheid winst die je maakt. En dat is dus ook precies wat Vinted en Marktplaats duidelijk willen maken. Ben je een recreatieve verkoper en vind je het simpelweg leuk om een extra zakcentje te verdienen, dan hoef je je geen zorgen te maken.
"De meeste leden zullen waarschijnlijk geen belasting verschuldigd zijn over hun verkopen", stelt Vinted in gesprek met NOS. Maar goed ook, want we willen juist door blijven gaan met het verduurzamen van onze kledingkast.