Als we vitamine D zeggen, denken we meteen aan de zon, maar helaas schijnt deze niet iedere dag in Nederland. Wel is het erg belangrijk dat we deze vitamine dagelijks binnen krijgen. Het zorgt namelijk voor dat calcium en fosfor uit eten wordt opgenomen en dat zorgt weer voor stevige botten en tanden. Volwassenen en ouderen kunnen bij een tekort last krijgen van botontkalking of zwakker wordende spieren. Dit wil niemand en daarom hebben wij van FEMFEM voedingsmiddelen geselecteerd die ervoor zorgen dat jij die vitamines toch binnen krijgt zonder zon.

vitamine d zonder zon FEMFEM

Vettige vis

Vettige vissen zoals zalm, makreel, ingeblikte tonijn en sardientjes bevatten de juiste vitamine D die wij nodig hebben bij dit sombere weer. Vis past bij ieder gerecht en houd je toch niet zoveel van vis maar wil je het wel binnen krijgen? Voeg dan wat vis toe aan je salades zo’n 75 gram per keer is voldoende. Voor het beste resultaat wordt er door verschillende artsen aangeraden 3 maal in de week vis te eten.

Eierdooiers

Eierdooiers oftewel het gele deel van een ei, zit boordevol met allerlei vitamines waaronder vitamine D. Een eitje als ontbijt, bij de lunch of als tussendoortje het kan altijd en het vult. 6 Eieren per week is het beste, maar let wel op als je last hebt van een hoge cholesterol.

Shiitake paddenstoelen

Na het googelen van deze paddenstoelen wist ik pas of dit geen grapje was en een echt product is. De Shiitake paddenstoel is een Aziatische paddenstoel met een bruine ‘hoed’ en een crèmekleurige steel. Naast de leuke naam is deze paddenstoel ook super goed voor de gezondheid en rijk aan vitamine D en B.

Melk en yoghurt

Melk is goed voor je en dat weet iedereen, maar wist je ook dat het maar liefst negen essentiële voedingsstoffen bevat? Deze voedingsstoffen zijn onder andere calcium, eiwitten en niet te vergeten vitamine D. Daarnaast is yoghurt ook een fijn product als je vitamine D wilt binnen krijgen, want dit is natuurlijk gemaakt van melk. Voor degene die geen lactose mogen, geen zorgen je kunt ook soja of almond melk gebruiken voor de dagelijkse portie vitamine D.

Tofu

Tofu staat bekent als een glutenvrij en een die laag in calorieën product, maar bevat dus ook veel vitamine D. Top nieuws voor de vegetariërs onder ons die het gebruiken als vleesvervangers. Tofu is een sojaproduct die volzit met eiwitten en gemakkelijk te verwerken is in verschillende maaltijden.

Kaas

Alhoewel kaas een best hoog vetgehalte heeft, is het de grootste bron van bepaalde voedingstoffen zoals calcium en eiwitten. Dit zorgt er daarom ook voor dat je met één plakje kaas al snel veel vitamine D binnen krijgt. Blijf dus vooral kaas eten, het is lekker en ook nog eens goed voor je.

Supplementen

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je vitamines binnen te krijgen via supplementen. Iedereen moet namelijk volgende dagelijkse aanbevolen hoeveelheid 10 microgram vitamine D binnen krijgen. De supplementen zijn in bijna iedere vorm verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Huismerk of een duur merk, maakt geen verschil in alle producten zitten bijna dezelfde ingrediënten.

Lees ook:

Deze recepten laten zien dat vegan eten heel gemakkelijk en lekker kan zijn.