Je hebt eindelijk de sleutels van je nieuwe huis dus kan het klussen nu écht beginnen. Qua inrichting weet je waarschijnlijk al exact wat je wil hebben, maar als het aankomt op de perfect vloerkleur twijfel je omdat je versteld staat van de eindeloze mogelijkheden. Om het allemaal iets makkelijker te maken hebben we drie handige tips die ervoor zullen zorgen dat jij de juist kleur uitkiest.

huis kopen vloer FEM FEM

Tip 1: Hou rekening met de grootte van de ruimte

Hoe groot of klein de ruimte ook is, de kleur van je vloer zal altijd een grote invloed hebben op het gevoel van ruimte van je kamer. Heb je een grote en brede kamer? Dan is het verstandig om te gaan voor een nieuwe vloer in een warme of donkere tint, zoals walnoot of ebbenhout. Deze kleuren zorgen ervoor dat grote ruimtes kleiner lijken, wat ze een stuk gezelliger maakt. Je hoeft overigens niet meteen voor echt hout te gaan. Een pvc vloer met houtlook is net zo mooi.

Het mooiste is dat dit effect ook in de andere richting werkt. Heb je een kleine kamer, dan kan kleur ervoor zorgen dat de kamer groter oogt als je werkt met lichtere kleuren zoals beige of licht eiken. Deze tinten hebben de mogelijkheid om een kamer echt te openen, zonder dat je de helft van je meubels hoeft weg te doen.

Tip 2: Gebruik en speel met het licht van de ruimte

Zorg dat je rekening houdt met het feit dat gedurende de dag het licht in je kamer veranderd. Daarom kun je een vloermonster beter niet alleen ’s avonds bij kunstlicht beoordelen. Dat geeft namelijk een heel andere indruk dan bij natuurlijk daglicht. Zorg er dus voor dat je de monsters op verschillende tijdstippen van de dag beoordeelt, met verschillende verlichting zodat je 100% achter je keuze zal staan. 

Neem even de tijd om na te denken over wat voor soort licht je wilt voor je nieuwe vloer. Een keuken waar je de hele dag in en uit loopt, een slaapkamer waar je alleen ’s avonds komt of een kinderspeelkamer die alleen ’s middags wordt gebruikt. Elk kamertype heeft zijn eigen unieke verlichting.

Tip 3: Let op het grotere plaatje

Kies niet voor de kleur van je vloer op basis van een lege kamer. Zorg ervoor dat de kleur ook past bij de meubels en het gevoel dat je je interieur wilt geven. Heb je een aantal designmeubelen die je wilt benadrukken? Gebruik dan natuurlijke kleuren, waardoor een neutraal effect ontstaat en je meubels centraal komen te staan. Rode tinten brengen een gevoel van luxe en gaan goed samen met zware, koloniale meubels. Over het algemeen passen bruine tinten het beste bij een landelijk interieur.