De keuze van het soort voedingsmiddel heeft niet alleen invloed op onze gezondheid, maar ook op onze stemming. Iedereen heeft wel eens te maken met een wat mindere stemming. Bijvoorbeeld door omstandigheden op het werk waardoor je stress krijgt. Of door het plotselinge overlijden van een dierbare. Of omdat je vriendinnen klagen waarom je niet mee uitgaat. Door deze verschillende gebeurtenissen, kan je stemming dus ineens omslaan. We zijn van nature geneigd -wanneer we verdrietig zijn- afleiding te zoeken. De een doet dat door te gaan sporten, de ander grijpt het liefst naar een grote bak ijs onder het genot van een romantische film. Wij vertellen je welke voeding je in zo’n situatie het best kan mijden en wat je wel juist goed kan eten bij stemmingswisselingen.

Mijd comfortfood

Comfort food, zoals een ijs, een zak chips of een stukje taart is juist in zo’n situatie niet zo handig om te eten. Wanneer je dagelijks veel verzadigde vetten binnenkrijgt en snelle koolhydraten eet, vergroot je de kans op het krijgen van stemmingswisselingen. Voorbeelden van producten waar veel verzadigd vet in zit, zijn: koekjes, snoep, taart, cola, wijn en chips.

Mijd snelle koolhydraten

Voorbeelden van snelle koolhydraten zijn witte bolletjes, een bord pasta, taco’s, sinaasappelsap en coca cola’s. Wanneer je snelle koolhydraten eet, wordt dit sneller opgenomen in het bloed waardoor je een piek in je bloedsuikerspiegel krijgt en vervolgens weer een daling. Hierdoor wordt niet alleen de alvleesklier overbelast, maar het heeft ook invloed op je humeur. Je humeur beweegt als het ware mee in de golf van je piek. Je zal dus eerst een vrolijk gevoel hebben, maar naarmate de piek daalt, zal je je steeds meer gehumeurd gaan voelen.  Recent werden deze koolhydraten vergeleken met heroïne. Tijdens de inname voel je je even bijna ‘high’, maar na verloop van tijd zakt dat gevoel weer en kan je je zelfs erg depri gaan voelen.

young brunette woman in home interior.
young brunette woman in home interior.

Wat moet ik dan wel eten?

Belangrijk is om de maaltijden zo goed mogelijk te verspreiden over de dag zodat de bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Ook is het belangrijk om vaker te kiezen voor volkoren producten zoals volkoren brood, zilvervliesrijst, groente en fruit. Volkoren producten bevatten vezels en deze vertragen de snelheid waarmee glucose in het bloed wordt opgenomen.

Serotonine

Daarnaast is het van belang dat er voldoende serotonine in het lichaam aanwezig is. Serotonine zorgt dat je tevreden voelt, positief voelt en relaxt. Maar hoe zorgen we er dan voor dat we dagelijks voldoende serotonine binnenkrijgen? Het schijnt dat blootstelling aan licht zorgt voor meer serotonine. Daarnaast wordt het ook aangemaakt uit tryptofaan (dit is een aminozuur) in de aanwezigheid van vitamine B1, B3, B6 en foliumzuur. Belangrijke bronnen van tryptofaan zijn: zonnebloempitten, bananen, bruine rijst, sesamzaad en pompoen. Wanneer je deze voedingsmiddelen regelmaat gebruikt, zal je humeur worden verbeterd.