Soms denken we dat we goed bezig zijn, maar vervolgens zien we hier in de resultaten niks van terug. Hoe kan het toch? Ik eet toch veel gezonder? Het kan zijn dat je dit denkt, terwijl dit dus in werkelijk niet zo is.

Yoghurt met fruit

Denk jij ook altijd je dag goed te starten met een fruit ontbijtje? En dan bedoelen we niet de magere yoghurt gevuld met vers fruit, nee, dan ben je goed bezig. Hier bedoelen we de ‘fruityoghurt’ die kant en klaar in de supermarkt te verkrijgen is. Het fruit in dit bakje is eerder pure suiker te noemen. Niet doen dus.

Acai bowls

Acai bessen zijn rijk aan antioxidanten, maar acai bowls zijn vaak samengesteld met zoetstoffen als agavesiroop en honing. Bovendien worden de bowls vaak afgemaakt met de lekkerste (zoete) toppings. Dit hoge suikergehalte zal ervoor zorgen dat jij niet heel lang vol zit van een Acai bowl, waardoor je dus snel weer zult gaan snacken.

gezond-ongezond-acai-bowl-femfem

Muesli

We kiezen voor muesli, omdat we weten dat cruesli de ongezonde variant is. Maar ook aan muesli wordt vaak veel olie en suiker toegevoegd, vooral in de vorm van gedroogd fruit. Natuurlijk zijn er ook gezonde varianten, kijk hiervoor goed op de achterkant van de verpakking. Wanneer we één handje aan ons schaaltje yoghurt toevoegen is er niets aan de hand, maar vaak gaan hier nog een handje (of twee) bij.

Gedroogd fruit

Het is fruit, dan is het toch gezond? De naam van dit product is erg misleidend. Het is namelijk niet zo dat men een stuk fruit neemt en dit droogt. Hier worden veel suikers aan toegevoegd, waardoor het dus helemaal niet zo gezond is.

Groenten chips

Tijdens het proces om deze groenten chips te maken, gaan bijna alle voedingsstoffen van de groenten verloren, waardoor het dus eigenlijk gewoon chips zijn. Ze zijn misschien gezonder dan de echte chips, maar gezond kunnen we ze niet noemen.

Proteïne producten

In vergelijking met wat de meesten zullen denken, zijn producten waar proteïne aan is toegevoegd niet per definitie ‘gezonder’. Deze producten zijn namelijk niet zo verschillend als de originele versie. Denk aan een proteïne pannenkoek, het blijft een pannenkoek. En de kans is groot dat je al genoeg proteïne binnenkrijgt. Enkel als je veel sport, kan dit een gezonde toevoeging aan je dieet zijn.

Bloemkoolpizza

Huh? Ja helaas. Hoe gezond we dachten te zijn door die pizza te vervangen door de bloemkoolpizza en hoe trots we hierop waren, zo weinig blijft er nu van over. Het lijkt op papier misschien een goed idee om het deeg te vervangen door een bloemkoolvariant (meer groenten!), maar 9 van de 10 bloemkoolbodems uit de supermarkt zijn helemaal niet gezonder dan een volkoren pizzabodem. Dit is omdat veel bloemkoolbodems veel ingrediënten bevatten naast bloemkool, zoals mozarella en verschillende soorten bloem. In feite kun je dus net zo goed een pizza eten met een volkoren bodem. Of je maakt zelf een bloemkoolbodem. Net zoals bij veel producten geldt ook hier: vers is beter.

Lees ook: Concentratieproblemen? Deze voedingsmiddelen zorgen voor een oppepper.