Voor veel mensen is het drinken van koffie dagelijkse kost. De consumptie van deze heerlijke drank is in de afgelopen 10 jaren verdubbeld. Je vindt op elke hoek van de straat wel minstens één koffietent. Het drinken van een bakkie is een gewoonte geworden. We drinken het wanneer we met een oude vriend van vroeger hebben afgesproken, tijdens een pauze met studiegenoten in de universiteits bieb, tijdens een sollicitatiegesprek met de werkgever en op het station wanneer je weer eens moet wachten omdat de trein vertraging heeft. We horen vaak slechte verhalen over deze wake-up drank, maar eigenlijk heeft het drinken van koffie juist veel voordelen, hier heb je er 6.

1. Stimulering van het zenuwstelsel

Koffie bevat veel cafeïne. Cafeïne kan het gevoel geven de vermoeidheid weg te nemen. Daarnaast heeft cafeïne een stimulerende werking op het zenuwstelsel, het versnelt de hartslag en het laat de bloeddruk stijgen. Wetenschappelijke onderzoeken hebben eveneens uitgewezen dat cafeïne een prestatie verhogend effect heeft. Koffie drinken verbetert de concentratie en de alertheid bij het drinken van 2 koppen per dag. Meer koffie drinken heeft overigens geen grotere invloed op de concentratie en alertheid.

2. Vermindering van darmproblemen

Obstipatie is een van de grootste en meest voorkomende darmproblemen in Nederland. Meer dan de helft van ons heeft te maken met obstipatie. Er is gebleken dat het drinken van koffie een positieve invloed heeft op je stoelgang. Wanneer je dus last hebt van obstipatie zou een kopje koffie hierbij kunnen helpen.

FEMFEM koffie gezond

3. Goede afvoering van vocht

Zoals het voedingscentrum omschrijft past het drinken van 1 tot 2 zwarte kopjes koffie zonder suiker per dag in een gezond voedingspatroon. Het voordeel is dat het geen vocht afdrijvend effect heeft en je dus niet ineens meer vocht verliest. Door stimulatie van de nieren zorgt de cafeïne voor een snellere afvoer van het vocht. Dit verklaart waarom je als je koffie drinkt dus vaker moet plassen.

4. Vermindering van suikerziekte

Veel mensen in Nederland kampen momenteel met de suikerziekte Diabetes Mellitus Type 2. Het drinken van 2 kopjes per dag verlaagt het risico op Diabetes Type 2. Daarnaast is uitgewezen dat 5 kopjes per dag het risico op Diabetes Type 2 zou verminderen met 30%! Echter wordt het niet aangeraden om zoveel koffie op een dag te drinken. Bij overconsumptie kan het risico op hart- en vaatziekten namelijk verhoogd worden.

5. Prestatie verhoging

Cafeïne kan bij sporters zorgen voor een prestatie verhogend effect. Cafeïne helpt niet alleen bij het verlengen van een inspanning, maar heeft daarnaast ook invloed op de mate van spierpijn. Door het drinken van koffie wordt de spierpijn verminderd, hierdoor waardoor je weer sneller aan je volgende workout kan beginnen.

FEMFEM koffie voordelen

6. Verlaagd risicio op hart- en vaatziekten

Het drinken van 2-4 koppen koffie per dag blijkt het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Bij meer koppen is er juist een verband gevonden met een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Wat is er dan precies waar over nadelige effecten bij het drinken van koffie? Veel deskundigen hebben hun hier een visie over. Zo beweren sommigen dat de cafestol in koffie de slechte cholesterol laat stijgen. Gelukkig bevat gefilterde koffie weinig tot geen cafestol. Dit geldt ook voor koffiepads voor apparaten zoals een Senseo, waardoor we de koffie hieruit gewoon kunnen drinken. Tijdens het filteren van blijft de stof cafestol achter in een papieren filter. Filterkoffie en Senseo koffie bevatten daarom weinig cafestol.
Waar je wel mee uit moet kijken is espresso, koffie uit een cafetière of Turkse koffie omdat deze soorten ongefilterd zijn en daarmee dus het slechte cholesterol kunnen verhogen. Het wordt aangeraden om je bij deze soorten koffie te beperken tot 1-2 kopjes per dag.

Wil je weten hoe je bewuster van je kop koffie geniet? Dat lees je hier.