De 29-jarige Felice uit Rotterdam bevond zich onlangs in een extreem lastige situatie. Ze was erachter gekomen dat ze zwanger was, maar durfde dit niet aan haar vriend Adriaan te vertellen. Waarom niet? Adriaan wil absoluut geen kinderen, maar Felice stiekem wel.

zwanger vriend

Zwanger door de pil heen

Het ontdekken van de zwangerschap kwam als donderslag aan heldere hemel. Felice voelde zich verscheurd. Aan de ene kant wilde ze het kindje houden, omdat ze diep van binnen wist dat ze er klaar voor was om moeder te worden. Aan de andere kant wist ze dat Adriaan hier niet blij mee zou zijn en mogelijk zelfs zou overwegen om de relatie te beëindigen.

De situatie werd behoorlijk ingewikkeld toen Felice besefte dat ze zwanger was geworden terwijl ze anticonceptie gebruikte. Haar pil had haar in de steek gelaten en nu zat ze met de consequenties.

Moest ze het kindje weg laten halen?

Felice vroeg zich af of ze moest wachten tot het te laat was om het kindje weg te laten halen. Misschien zou Adriaan van gedachten veranderen als hij eenmaal gewend raakte aan het idee van vaderschap? Of misschien kon Felice hem overtuigen door hem te vertellen hoeveel dit kindje voor haar betekende?

Ze besloot uiteindelijk om eerlijk te zijn tegen Adriaan en hem alles te vertellen. Ze geloofde in openheid en eerlijkheid binnen hun relatie, zelfs als het betekende dat er moeilijke gesprekken gevoerd moesten worden.

‘Ik ben zwanger’

Op een doordeweekse avond ging Felice naast Adriaan zitten en legde ze haar hand op haar buik. Ze keek hem recht in de ogen en begon te praten: “Adriaan, er is iets wat ik met je moet bespreken. Ik ben zwanger.”

Adriaan keek geschrokken op en zijn gezichtsuitdrukking veranderde van verwarring naar verbazing. Hij wist niet wat hij moest zeggen. Felice ging verder: “Ik begrijp dat dit niet is wat we hadden afgesproken, maar ik kan niet ontkennen dat ik dit kindje wil houden. Het betekent veel voor me en ik denk dat we hier samen doorheen kunnen komen.”

Nadenken en praten

Adriaan nam even de tijd om na te denken voordat hij antwoord gaf. Uiteindelijk sprak hij rustig: “Felice, dit nieuws komt als een verrassing voor me. Ik heb altijd duidelijk gemaakt dat ik geen kinderen wilde, maar ik begrijp dat jij andere gevoelens hebt.” Hij pauzeerde even voordat hij vervolgde: “Ik wil graag de tijd nemen om hierover na te denken en onze opties te bespreken. Laten we goed praten over wat dit betekent voor ons en voor onze relatie.”

De eerlijkheid van Felice had Adriaan aan het denken gezet en opende de mogelijkheid voor een open gesprek tussen hen beiden. Eindstand: de twee besloten het avontuur aan te gaan en het ouderschap te rocken. 

Belangrijke les

Zo zie je maar: het verhaal van Felice illustreert het belang van communicatie binnen een relatie, zelfs als het gaat om moeilijke onderwerpen zoals onverwachte zwangerschap. Hoewel ze bang was voor de reactie van Adriaan, koos ze ervoor om eerlijk te zijn en hun problemen samen aan te pakken.