Hup, vroeg uit de veren om te kletsen met een powervrouw onder het genot van een heerlijk ontbijtje. Hoe ziet hun weg naar succes er uit en hoe managen zij alles? Mijn nieuwsgierigheid neemt de overhand om ze het hemd van het lijf te vragen en om dat te doen ga ik maar al te graag vroeg uit de veren.

vroeg-uit-de-veren-tedje-femfem

Tedje Fliers

De eerste editie van Vroeg Uit De Veren staat in het teken van Tedje Fliers. Zij is eigenaresse van PR bureau Speak Easy Agency. Haar innovatieve en eigen manier van denken heeft ervoor gezorgd dat de opdrachten intussen binnenstromen. We spraken af bij The Corner Bakery waar we onder het genot van een heerlijk ontbijt, een leerzame, gezellige ochtend hadden.

“Leuk dat je tijd vrij kon maken! En om meteen met de deur in huis te vallen: wie is Tedje Fliers?”

“Tedje Fliers, dat ben ik. 31 jaar en al 12 jaar inwoner van Amsterdam. Ik wist niet goed wat ik wilde doen, dus ben ik reclame, marketing & communicatie gaan studeren, wat heel breed is. Maar ik was meer een partygirl dan een echte student. Ik werkte altijd in een kledingwinkel en ik mocht helpen met het organiseren van feesten. Toen ben ik in de feestjes/mode terechtgekomen. En die combinatie vond ik heel erg leuk. Tijdens mijn stage kwam ik erachter dat ik dit werk zelf ook wilde gaan doen en dat heb ik gedaan. Dat is nu bijna 3,5 jaar geleden.

“Een interessant verhaal! Maar om even bij het begin te beginnen: hoe begin jij je dag?”

“Heel vaak begin ik mijn dag met yoga, de laatste tijd helaas wat minder, maar yoga vind ik wel heel lekker. In het weekend ontbijt ik altijd buiten de deur in dit soort tentjes met vriendinnetjes. Doordeweeks eet ik gewoon thuis. Douchen, opstaan, ontbijten en de deur uit.”

Tedje Fliers Corner Bakery-7 (1)

“Altijd hetzelfde ontbijt?”

“Ik ben heel erg iemand die me een hele lange tijd aan één ding vasthoud. Nu zit ik in mijn yoghurt met granola en vers fruit ontbijt, wat ik dus ook iedere ochtend eet. Dat eet ik dan ook echt een jaar lang en dan ineens hoef ik het nooit meer. En dan is het weer een jaar toast met jam en boter bijvoorbeeld. Waar het vandaan komt, dat weet ik niet. Ik weet dat ik het lekker vind en dat het niet teleurstelt. Dat is heel raar, dat heb ik denk ik van mijn vader. Als hij bijvoorbeeld zin heeft in een lasagne van een bepaald restaurant, dan trekt hij me zo drie dagen in de week ermee naartoe.”

“En dan eet je ook echt drie à vier avonden die lasagne?”

“Ja, ja, daar heeft hij dan zin in dus dan wil hij dat het liefst elke avond eten. Maar daarna ook een hele lange tijd niet meer, net als ik.”

“Wanneer je aan yoga doet, merk je dat dan aan je productiviteit?”

“Ja dat is echt een wereld van verschil. Ik heb ook echt wel periodes dat ik niet of minder ga. Maar je bent dan gewoon even niet bezig met wat je nog moet doen, je hoofd is echt even leeg. Je bent lekker anderhalf uur met jezelf bezig en die tijd pak ik niet zo vaak. Als ik op sta ben ik al bezig met mijn vriend en het eten van mijn katten en dan ben ik bezig met kantoor, want daar zitten vier mensen die me nodig hebben. Ik ben de hele tijd bezig, maar nooit met mij. En dat is prima, want daar kies ik voor. Mega ADHD had ik vroeger en dat heb ik wel nodig om mezelf even rustig te krijgen. Yoga is wel altijd een maniertje wat relatief kort is op een dag, maar waar ik wel heel rustig van word. Als je een rustig hoofd hebt, kun je veel beter een planning hebben voor jezelf.”

Als ik sport of een koffietje neem in de ochtend, heb ik voor de rest van de dag genoeg energie

“Heb je ook andere dingen die je doet om zo productief mogelijk te zijn?”

“Sowieso is sporten wel echt een van de makkelijkste dingetjes om te doen. Ik vind thai boxen heel erg leuk, ik vind hardlopen heel erg kut. Sporten moet je eigenlijk ook ‘s ochtends doen, ik ben het liefst ‘s ochtends productief. Als ik ‘s avonds iets aan sport doe, lig ik wakker in mijn bed. Daar krijg ik echt te veel energie van. Koffie mag ik ook alleen ‘s ochtends, want als ik het later pak ben ik weer veel te druk.”

“Dus ’s ochtends komt jouw energie op gang en daar heb je voor de rest van de dag genoeg aan?”

“Ja eigenlijk wel. Als ik sport of een koffietje neem kan ik daar de hele dag op teren.”

“Kak je nooit in zo rond het middaguur?”

“Ja wel ooit, maar dan kan ik dus beter een broodje eten dan koffie nemen, om energie te krijgen. Ik heb wel een natuurlijke high altijd. Ik krijg ook heel veel energie als er leuke dingen gebeuren. Wanneer ik goed nieuws krijg, is mijn dag gelijk goed. Als iemand vertelt dat het heel goed gaat, dan kan ik daar ook heel erg energie van krijgen.

Tedje Fliers Corner Bakery (1)

“Hoe ziet jouw standaard dag eruit?”

“De inhoud is altijd anders, het kan de hele dag over budgetten gaan, maar we kunnen ook de hele dag brainstormen. In principe beginnen we gewoon om 9 uur en werken we tot half 6, maar ik merk ook aan mijn team dat als ze het leuk vinden ze langer blijven en dat is heel fijn.”

“Dat lijkt me ook erg geruststellend, dat je een team hebt waarop je kunt bouwen en vertrouwen.”

“Ja zeker, de eerste keer durfde ik niets los te laten en wilde ik alles zelf doen. Maar met dit team weet ik dat dat kan, dus dat is wel heel fijn. Geen dag is hetzelfde. Het is eigenlijk de heel dag shit fixen en lijstjes maken. De klant wil iets, dat gaan we uitzoeken en daarover geven we een advies. Wanneer dit akkoord is, gaan we alles uitwerken. Omdat mijn werk zo divers is, gaat het me niet vervelen.”

“Heb je nooit dat je denkt: nu moet ik er even tussenuit?”

Jawel, maar dan ben ik vaak al een beetje te laat. Ik heb ook last van migraine en soms zegt mijn lichaam dan dat het genoeg is, maar dan is het dus eigenlijk al te laat. Maar als ik er dan even tussenuit ga, komt het ook snel weer goed. Waar ik dan naartoe ga, maakt me niet uit. Al zit ik in een hutje op de Veluwe, als ik maar buiten de stad ben.”

“Doet de stad je dan denken aan al je drukke werkzaamheden, omdat je echt de stad uit moet?”

“Ik vind Amsterdam heerlijk om te wonen hoor, maar soms als ik echt het gevoel heb dat ik er even tussenuit moet, dan moet ik ook wel uit de stad ja.”

“Je hoort namelijk ook regelmatig dat mensen die in Amsterdam wonen, niet vaak buiten de stad komen.”

“In de stad heb je alles en je zit dicht bij het strand. Dat wordt nog veel erger als je iets hebt wat je zo leuk vindt, waar je eigenlijk iedere dag wilt zijn, je werk dus, je fijne huisje, leuke vrienden. Alles zit in de stad. Daarom vind ik het ook zo fijn om buiten de deur te eten, gezellig even met vriendinnen meeten en bijkletsen.”

Tedje Fliers Corner Bakery-6 (1)

“Tijdens je studie ben je stage gaan lopen bij Spice PR, had je toen al gelijk het idee dat je dit voor jezelf wilde?”

“Nee, ik ben overal een beetje ingerold. Op een gegeven moment wilde ik de dingen wel iets anders doen. En vooral na drie jaar werkervaring krijg je toch wel je eigen ideeën en vooral met mijn spanningsboog. Toen ben ik gaan freelancen, ook nog bij een vriendinnetje die zelf iets had opgericht. En zij zei tegen mij: je vindt dit zo leuk, wil je dit niet zelf? Eerst twijfelde ik nog een beetje, wil ik dit wel zelf? Toen ben ik een beetje rond gaan kijken of er een aantal klanten waren die echt met me wilden werken. En toen had ik ook al veel eigen ideetjes, dus toen dacht ik, ja waarom niet. Dus toen ben ik voor mezelf begonnen.”

Met mijn drukke hoofd en de dingen die ik wil bewerkstelligen, moet ik gewoon eigen baas zijn

“Wanneer je nu terugkijkt, ben je tevreden met hoe het allemaal is gegaan omtrent je carrière?”

“Ja zeker, ik wil nooit meer voor iemand werken. Ofja, zeg nooit nooit. Maar ik ben super dankbaar dat het is gegaan hoe het is gegaan. Dat ik ook mensen om me heen heb die voor mij verder willen gaan en voor mij verder zijn gaan denken. Ik wilde gewoon heel graag bepaalde dingen op een andere manier, dus dan ga je op een gegeven moment ontevreden worden bij je huidige werkgever. En dat is nu niet gebeurt omdat ik de dingen zelf ben gaan doen. Ik heb er tot de dag van vandaag nooit spijt van gehad. En ik heb nog steeds wel een soort van baas, want je opdrachtgever is eigenlijk voor een tijdje je ‘baas’. Met zo’n grote klant ga ik er ook echt mijn tanden in bijten omdat ik het goed wil doen. En dit voelt dan misschien een beetje als je baas, maar je weet dat dit over een maand ook weer klaar is. En er is absoluut niks mis mee om wel voor een baas te werken, maar ik met mijn drukke hoofd en de dingen die ik wil bewerkstelligen moet ook gewoon eigen baas zijn haha.”

En dit pakt goed uit. Aan passie heeft Tedje Fliers in ieder geval geen gebrek.