Zodra de temperatuur zakt weiger je de deur uit te gaan met minder dan vijf lagen kleding, thuis lig je standaard op de bank met een deken en douchen doe je nog heter dan voorheen want: hartstikke koud. Maar die vriend van je, die loopt nog doodleuk thuis in zijn t-shirt rond. Hoé dan? Nou, volgens een aantal onderzoekers is het juist hartstikke normaal dat vrouwen het vrijwel altijd kouder hebben dan mannen en dat heeft allemaal te maken met fysiologische, hormonale en psychologische redenen.

vrouwen kouder mannen FEM FEM

Dit zijn de redenen waarom wij vrouwen het liefst de dikke truien van onze vriendjes jatten in de winter:

We hebben minder bloed in onze ledematen

Wanneer het kouder wordt, zorgen je bloedvaten ervoor dat er meer bloed (en warmte) van je handen en voeten richting het midden van je lichaam gaan zodat je belangrijkste organen lekker warm blijven. Vrouwen hebben sowieso al minder bloed om mee te beginnen en omdat dit proces sneller werkt bij vrouwen, heb je sneller (en langer) last van kouden handen en voeten. Ook laat het onderzoek weten dat vrouwen meer warmte conserveren dan mannen en dus is het volkomen terecht dat wij telkens de verwarming een standje hoger zetten.

Hormonale verschil

Vrouwen zijn gevoeliger voor temperaturen, al helemaal tijdens menstruatie. Gebruik je anticonceptie met hormonen erin, dan kan het zelfs erger worden. Mannelijke hormonen zoals testosteron kunnen er voor zorgen dat één van de belangrijkste koude receptoren in de huid bijna wordt uitgeschakeld waardoor zij zich warmer gaan voelen.

Minder snel werkende metabolisme

Mannen hebben een metabolisme wat 23% hoger is dan dat van een vrouw wat dus betekent dat zij calorieën veel sneller verbranden waardoor ze het sneller warm hebben. En terwijl er juist bij vrouwen wordt gezegd dat we veel meer vetopslag hebben, zorgt vetweefsel minder goed met het opwarmen van je lichaam dan spiermassa. En laten mannen in het algemeen ook nog vaker iets meer spiermassa hebben…

Als je vriendinnen het koud hebben, heb jij het ook koud

Klinkt wellicht een beetje gekkig maar hebben al jouw vriendinnen om jou heen het koud, dan heb jij het ook kouder volgens onderzoekers. Dit is iets wat ze ‘cold contagion‘ (besmetting van kou) noemen. Het is een mentaal iets dus het kan zo zijn dat je het in eerste instantie niet zo koud had, tot iemand om je heen heeft gezegd dat ze het koud hadden.

Kortom, laat je vriend dit even lezen de eerstvolgende keer dat hij gaat zeuren dat je de verwarming veel te hoog heeft gezet.

Merk je ook dat je verkouden aan het worden bent? Seks schijnt te helpen om het te voorkomen.