Sorry zeggen terwijl dat helemaal niet nodig is. Het niet meer doorhebben dat je sorry zegt in onnodige situaties; bijvoorbeeld met het stellen van een vraag begin je gelijk met ”sorry, mag ik…”of wanneer je in het openbaar vervoer langs een massa mensen moet ”sorry, mag ik er langs.” Het lijkt erop dat sorry tegenwoordig een stopwoordje is geworden. Hoe kan het dat wij vrouwen dit vaker doen dan mannen? Dat leggen wij graag aan jullie uit.

Sorry zeggen FEMFEM

Het Onderzoek

Het Universiteit van Waterloo onderzocht het verschil tussen sorry zeggen van mannelijke en vrouwelijke kant en toonde aan dat vrouwen vaker sorry zeggen terwijl mannen dit juist amper doen. Volgens onderzoekster Karina Schumann is de reden dat mannen minder vaak sorry zeggen omdat ze denken dat ze dan zwak overkomen of dat ze geen verantwoordelijkheden voor hun acties willen nemen.

Zo heeft ze het volgende aangegeven;

“Wanneer mannen denken dat ze echt iets fout gedaan hebben, zullen ze net zo snel hun excuses aanbieden als vrouwen. Het is gewoon zo dat ze niet zo snel denken dat ze iets fout gedaan hebben.”

Onderzoeken wijst ook uit waarom we zo vaak sorry zeggen, en dat is niet dat we ons ergens voor willen verontschuldigen maar juist het tegenovergestelde effect willen bereiken. Want onnodig ‘sorry’ zeggen leidt alleen maar tot minder respect en een zwakke houding – en dus een slechte niet-assertieve communicatie.

De sorry-reflex

Veel mensen zeggen ‘sorry’ terwijl ze het niet menen, en zoals eerder vermeld is het zeggen van sorry voor mensen ook een reflex is geworden. Alsof we altijd het gevoel hebben dat dingen onze eigen schuld zijn. Vooral veel meisjes en vrouwen hebben er last van.

Wat doe ik eraan?

Het kan zo zijn dat je minder vaak serieus wordt genomen waneer je een oprecht excuus probeert te maken. En dat heeft onbewust een effect op onze zelfvertrouwen. Voortaan, als je weer ‘sorry’ wilt zeggen kan je het beter vervangen voor een ‘bedankt’. Dus niet: ‘Sorry dat ik te laat ben!’, maar: ‘Bedankt dat je op me hebt gewacht!’

Lees overigens ook meer over een onderzoek waaruit blijkt dat vrouwen slimmer zijn dan mannen.