We leven sinds kleins af aan in een sprookje. Dat is ook niet gek, we zijn opgegroeid met High School Musical-liefdes en Disney romantiek. We zijn gevoerd met sprookjesverhalen, waardoor ons beeld van liefde onrealistisch is geworden. We verwachten knallende vonken en een spetterende chemie. Maar in het echte leven is dat niet zo grandioos als je denkt, niet zo snel in ieder geval.

Geen chemie relatie
Bron: Pinterest

Geen vonk

We zien dat dagelijks bij First Dates: “Ik heb het heel erg leuk gehad, maar ik voel geen vlinders” of “Ik denk dat er alleen maar vriendschap in zit”. Als we niet meteen een connectie met iemand voelen, dan sluiten onszelf helemaal af. We doen het allemaal. Want ja, we voelen geen vlinders. Maar wie zegt dat het geen potentiële partner kan worden? Begrijp het niet verkeerd, als jullie geen klik hebben en niet op eenzelfde lijn liggen, dan is het logisch dat je verder gaat met je leven, maar de vonken en vlinders voel je écht niet meteen. Psychotherapeut Alyssa Mancao legt dat goed uit in een Instagram bericht.

Zoals Mancao opmerkt in een nieuwe post op Instagram, zijn chemie en compatibiliteit twee verschillende dingen. Voor de mensen die de neiging hebben om relaties te overhaasten, moedigt Mancao die mensen aan om rustig aan te doen. “Laat dingen zich met de tijd ontvouwen.”

Hoewel chemie vaak al vroeg gevoeld wordt bij het ontmoeten van een nieuw iemand, is compatibiliteit datgene wat het vuur tussen twee personen aansteekt. Dit kan je pas later voelen en niet meteen tijdens de eerste paar dates. We zitten in een tijdperk waar we ongeduldiger zijn ooit, als we meteen geen connectie voelen, dan zijn we er al snel klaar mee. Maar zo werkt het niet.

Raak niet in paniek

Raak dus niet in paniek wanneer je de vonken niet voelt, dat heeft tijd en geduld nodig. Je bouwt het op door je beide kwetsbaar op te stellen en door vaker af te spreken. Leer elkaar eerst echt kennen, voel je die klik dan nog steeds niet? Dan is het logisch dat je er mee afkapt. Je moet je date ook niet aan het lijntje houden, dat is sneu. Chill en neem de tijd!