Je kent het wel, die hete scènes in films waar mannen en vrouwen tegelijkertijd klaarkomen. Het ziet er magisch uit en nu wil jij het ook. Het enige probleem? Door penetratie alleen ben jij nooit klaargekomen, misschien ben je zelfs nooit klaargekomen door iemand anders. Waarschijnlijk heb jij je vaak afgevraagd of er iets mis is, daar beneden. Klaarkomen is een halte, geen eindbestemming.

malvestida-magazine-tJNELcV7_tY-unsplash

Waarom vrouwen minder snel klaarkomen

If you know, you know: klaarkomen is een geweldig gevoel. Toch is dit hoogtepunt vaak sneller te bereiken voor mannen dan vrouwen. Dit heeft alles te maken met de verschillen in onze geslachtsorganen. Veel wetenschappers zijn er over uit: het doel van een mannelijk orgasme verschilt een hele hoop met het vrouwelijke orgasme. Mannen zouden hun hoogtepunt bereiken om voortplanting te stimuleren. Bij een vrouw ligt dat anders, die hoeft niet klaar te komen om zwanger te worden. Het vrouwelijke orgasme zou niet nodig zijn tijdens het reproductieproces. Een climax zou dus in een zekere zin irrelevant zijn tijdens je sekspartij.

Anno 2020, however, hebben we allang geen seks meer om alleen maar voort te planten. We weten inmiddels dat seks goed voor relaties, ontwikkelingen én jezelf is. Seks laat je ontspannen, geeft je een gezonder hart en laat je beter slapen. Seks is een wondermiddel en met orgasmes doe je er nog een schepje bovenop. Tijdens je orgasme komen hormonen zoals endorfine en oxytocine vrij die voor een kalmerende en liefdevolle gevoelens zorgen.

Seks is een wondermiddel en met orgasmes doe je er nog een schepje bovenop.

Klaarkomen blijkt voor veel vrouwen een issue te zijn

Als we de wetenschappers mogen geloven zijn deze geweldige voordelen dus eigenlijk niet voor het vrouwelijke geslacht bedoeld. Een onderzoek dat is gehouden in de Verenigde staten bevestigd de eerdere claims. In 2015 werden 1050 vrouwen gevraagd om online een vertrouwelijke enquête in te vullen. Een grote minderheid, 18,4% van de vrouwen, gaf aan dat zij geen stimulatie van de clitoris nodig hebben om klaar te komen en 36,6% gaf aan dat ze écht niet zonder kunnen. Een deel van de vrouwen, 36% om precies te zijn, vulde in dat ze niet per se stimulatie van de clitoris nodig hebben om klaar te komen. Wel geven deze vrouwen aan dat stimulatie hun orgasmes een stuk beter maken.

Voor heel veel vrouwen is het dus niet vanzelfsprekend om klaar te komen. Sterker nog, het is best hard werken. Het perfecte recept voor knallend uiteinde voor een vrouw is langdurige stimulatie in de vagina én clitoris. Je moet je clitoris eigenlijk als een eikel zien: hoe meer bloed zich verzameld bij het gebied, hoe meer kans je hebt om klaar te komen. Het enige nadeel is dat het gemiddeld 20 minuten kan duren voordat een vrouw dit hoogtepunt heeft bereikt.

Het perfecte recept voor knallend uiteinde voor een vrouw is langdurige stimulatie in de vagina én clitoris

Wat betekent seksueel genot voor jou?

En daarom de titel: het is oké om niet altijd klaar te komen. Het vrouwelijke lichaam brengt leven, plezier en schoonheid. Soms alleen geen orgasmes. Maar, dat je die grote climax mist betekent niet dat je minder geniet van seks of meer zou moeten genieten. Het is veel genuanceerder dan dat. Het probleem ligt vaker bij onze eigen persoonlijke kijk op seksueel genot. Vind je dat geweldige seks moet eindigen met een orgasme? Dan is het al een stuk logischer dat jij je zorgen maakt. Voor veel mannen en vrouwen zijn orgasmes de ultieme maatstaaf van een goede sekspartij en dat is best jammer. Met deze ideologie houden we onzekerheid, slechte seksuele communicatie en het faken van orgasmes in stand.

Laat je niet opjagen: het bereiken van je hoogtepunt is een grote druk die het meestal al verpest voordat jij de kans hebt om het te ervaren. Laat het idee dat je een orgasme nodig hebt dus los en focus je op alle andere geweldige aspecten van seks. De sensatie van het aanraken en de opbouw naar je orgasme (ook al bereik je je hoogtepunt niet) zijn starters om de volgende keer dat je het bed deelt met je partner op te letten.