We willen het niet graag toegeven maar het is toch echt bewezen: we vertellen allemaal wel eens een leugentje. Gemiddeld vertellen we zelfs twee leugens op een dag. Maar waarom doen we het eigenlijk? Mannen en vrouwen blijken verschillende motieven te hebben voor leugens. Dit is waarom mannen en vrouwen liegen:

Mannen vs. vrouwen

Uit onderzoek is gebleken dat mannen vaker egoïstische leugens vertellen. Ze proberen zich met een leugentje beter voor te doen dan ze zijn of ergens onderuit te komen. Vrouwen daarentegen vertellen vaker sociale leugens. Vrouwen liegen dan ook meer voor anderen dan voor zichzelf. Zo vertellen vrouwen vaker leugens om iemands gevoelens niet te kwetsen of om aardig gevonden te worden. De leugens gaan dan ook vaker over immateriële zaken. Waar mannen liegen om hun eigen bestwil, doen vrouwen dat dus voor een anders bestwil. Klinkt dit herkenbaar?

other woman FEM FEM
@the other woman

Herkennen van een leugenaar

Zo goed als we zijn in liegen, zo slecht zijn we in het herkennen van leugens. Vaak wordt gezegd dat leugenaars bij het vertellen van een leugen wegkijken of zenuwachtig aan hun kin krabbelen. Tegenwoordig heb je ook leugendetectors waarbij je wordt aangesloten op snoeren en kabels en aan de hand van vragen eerlijk moet antwoorden.

Meest gebruikte leugen…

Het hoogtepunt van onze leugens ligt in onze studententijd. In die periode is het namelijk belangrijk om indruk te maken op anderen. Hoe ouder je wordt, hoe minder leugens je over het algemeen vertelt. De meest gebruikte leugen wordt overigens door zowel mannen als vrouwen en zowel jongeren als volwassenen verteld. Dat is: ‘Ik kom eraan’ of ‘ik ben onderweg’. Wanneer je dit berichtje krijgt, kan je er vaak vanuit gaan dat de persoon nog lekker in zijn pyjama voor de televisie zit.

Nieuwsgierig naar de verschillende soorten leugens die we als mens allemaal vertellen? Klik dan hier!