Vrouwen en leden van de LQBTQ+ gemeenschap hebben nog steeds dagelijks te maken met straatintimidatie. Nafluiten, achtervolgt worden of beledigende opmerkingen: ze voelen zich gewoon niet meer veilig alleen op straat. Het is echt te belachelijk voor woorden dat we hier als maatschappij nog steeds geen einde aan hebben gemaakt. Maar wij weten ook precies waarom dat niet gebeurd is.

Straatintimidatie probleem 2023

Hoe staat het er nu voor?

De helft van de Amsterdamse vrouwen (51 procent) heeft in 2022 één of meerdere keren te maken gehad met straatintimidatie. De gemeente Amsterdam meldt dat op basis van cijfers van Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS). In dat onderzoek zijn er meer dan 5000 Amsterdammers van 15 jaar en ouder gevraagd of ze te maken hebben gehad met straatintimidatie.

In 2020 was dit 38 procent, het is dus in 2 jaar tijd nog erger geworden dan het al was. Jonge vrouwen van 15 tot 34 jaar hebben het vaakst te maken met straatintimidatie (72 procent). En ook meer dan de helft (54 procent) van de ondervraagde lesbische, homoseksuele en biseksuele Amsterdammers is het afgelopen jaar op straat geïntimideerd.

Straatintimidatie hoort er bij

Dat er nu in 2023 nog steeds zo veel vrouwen en leden van de LQBTQ+ gemeenschap worden geïntimideerd op straat is echt bizar. In de tijd waar feminisme weer helemaal hot topic is. Waar met Internationale Vrouwendag social media vol stond met posts over hoe belangrijk het is om de vrouwen in ons leven te waarderen. Wordt straatintimidatie gezien als iets wat er eigenlijk gewoon bij hoort.

Potentiële slachtoffers moeten zich telkens weer aanpassen, terwijl de daders amper consequenties voor hun daden krijgen. Tegen vrouwen wordt er gezegd dat ze niet alleen over straat moeten gaan. Dat ze de opmerkingen moeten negeren. Dat ze zich maar niet te uitdagend moeten kleden.

‘Geen meisjes intimideren’

Terwijl er aan de andere kant de vrienden van de jongen die wat roept, maar een beetje lachen om de opmerking die de jongen naar een meisje op straat roept. Er wordt nooit tegen een man gezegd wanneer ze alleen over moeten straat gaan “geen meisjes intimideren hè”. Mensen gaan er namelijk vanuit dat ze dat niet doen en dat ze dat allang weten.

Maar als we de statistieken en verhalen van duizenden vrouwen moeten geloven is dat absoluut niet het geval. Vooral vrouwen weten dat ze niet veilig alleen over straat kunnen – en juist tegen hun wordt het maar elke keer weer herhaalt. Beetje de omgekeerde wereld, right?

Aanpak van straatintimidatie

We moeten ook wel realistisch blijven, er wordt niet helemaal niks aan straatintimidatie gedaan. De gemeente Amsterdam heeft een ‘aanpak straatintimidatie gemaakt waarin staat wat de gemeente wil doen aan de straatintimidatie in Amsterdam. Zo staan er bijvoorbeeld in dat ze voorlichtingen en trainingen op scholen willen ondersteunen en workshops voor jongens, mannen en jonge vrouwen. Ook willen ze weerbaarheidstraining voor leden van de LQBTQ+ gemeenschap ondersteunen.

Nu hopen we vooral dat deze aanpak ook echt resultaat gaat hebben. Dat vrouwen niet meer zich onveilig hoeven te voelen op straat én leden van de LQBTQ+ gemeenschap niet meer nageroepen worden. En vooral dat iedereen gewoon veilig over straat kan. Dat er niet meer tegen de slachtoffers gezegd wordt dat ze zich moeten aanpassen, dat ze het uitgedaagd hebben of dat ze het maar moeten negeren omdat het er nou eenmaal bij hoort.

Verandering is mogelijk

Dit zijn grote veranderingen, al helemaal als we kijken naar het aantal mensen dat te maken heeft met straatintimidatie dat steeds maar blijft stijgen. Maar het is absoluut niet onmogelijk. Op het moment dat we er allemaal voor gaan en we niet alleen potentiële slachtoffers, maar juist potentiële daders aanspreken kan er al heel veel veranderen. En dan hoeven we volgend jaar hopelijk niet weer een artikel te schrijven met de titel: dit is waarom straatintimidatie in 2024 nog steeds een probleem is.