Het is even omschakelen. De feestelijke decembermaand hebben we nu toch echt achter ons gelaten en we zitten al weer volop in het nieuwe jaar. Januari is een maand waarin iedereen even moet bijkomen en ze het rustig aan doen. Als je terugdenkt aan die fijne kerstdagen mis je het toch wel enorm. Het is nog steeds een koude maand, maar dan zonder die fijne sfeer. Om die sfeer nog even vast te houden, hebben wij 9 heerlijke warme cocktails voor jou waarmee je de koude dagen doorkomt.
1. RumChata Hot Cacoa
Ingrediënten
- 375 ml melk
- 45 g basterdsuiker
- 2 el cacaopoeder
- 1 tl vanille extract
- 6 blokjes pure chocolade
- 125 ml RumChata
- 80 ml vloeibare karamelsaus
- slagroom
- kaneel
Bereidingswijze
- Warm de melk op in pannetje en voeg de suiker en cacaopoeder toe. Roer totdat het een gladde substantie wordt.
- Voeg nu het vanille extract en de chocoladeblokjes erbij. Roer totdat de chocola helemaal is gesmolten.
- Voeg de RumChata toe en zet het vuur uit.
- Voeg de vloeibare karamel als eerst in het een glas en voeg daarna de inhoud van het pannetje toe.
- Top het af met slagroom en besprenkel het geheel met kaneel.
2. Mulled Wine
Ingrediënten
- 1 fles rode wijn (750 ml)
- 1 sinaasappel
- 6 kruidnagels
- 3 kaneelstokjes
- 60 ml honing
- 125 ml brandewijn
Bereidingswijze
- Stop alles in een grote pan op het vuur en laat het heet worden.
- Haal de pan voordat het kookt van het vuur af en schenk een glas vol.
- Top het af met nog wat extra kaneelstokjes, kruidnagel en sinaasappelpartjes.
3. Hot Toddy
Ingrediënten
- 125 ml water
- 45 ml bourbon
- 1 el honing
- 2 tl citroensap
- 1 kaneelstokje
- 1 citroen
Bereidingswijze
- Breng water in een pannetje aan de kook.
- Doe het water in een glas. Voeg de bourbon, honing en citroensap toe. Roer goed door.
- Voeg het kaneelstokje en wat citroenpartjes toe.
4. Salted Caramel Martini
Ingrediënten
- 70 ml RumChata
- 35 ml Karamel Vodka
- 1 tl tafelzout
- vloeibare karamelsaus
- ijsblokjes
Bereidingswijze
- Maak de rand van het glas nat en doop het in het zout zodat het glas een randje van zout krijgt.
- Besprenkel de binnenkant van het glas met lekker veel vloeibare karamelsaus.
- Schud de RumChata en de Karamel Vodka in een afgesloten beker goed door elkaar.
- Voeg dit aan het glas met de karamelsaus toe en neem daarbij wat ijsblokjes.
5. Irish Coffee
Ingrediënten
- 470 ml heet water
- 2 el basterdsuiker
- 235 ml koffie
- 60 ml Irish Whiskey
- 125 g stevig geklopte slagroom
- chocolade
Bereidingswijze
- Vul twee glazen met heet water en laat het voor 2 minuten staan.
- Voeg in elk glas 1 el basterdsuiker toe.
- Voeg de hete koffie toe en zorg dat de basterdsuiker vloeibaar wordt. Roer goed door.
- Voeg nu de Irish Whiskey toe en meng het geheel goed door elkaar.
- Klop de slagroom met een staafmixer tot een stevige substantie.
- Top de glazen af met een grote dot slagroom en schaaf de chocolade over de slagroom heen.
6. Apple Cider
Ingrediënten
- 3,5 l appel cider
- 375 ml whiskey
- 125 ml vloeibare karamelsaus
- 3 kaneelstokjes
- 8 appels
- citroensap
Bereidingswijze
- Voeg in een grote pan de appel cider, whiskey, karamelsaus en de kaneelstokjes toe.
- Kook dit geheel op een laag vuurtje voor ongeveer 2 tot 3 uur.
- Terwijl dit staat te pruttelen snijd je de toppen van de appels af en hol je zo uit zodat het kommetjes worden.
- Voeg de citroensap aan de binnenkant van deze ‘appelbekers’, zodat de appel niet bruin wordt.
- Schenk de appel cider uit de pan in de appels en voeg een kaneelstokje toe voor extra smaak.
- Serveer het geheel direct voor het optimale resultaat.
7. Mudslide Hot Chocolate
Ingrediënten
- 0,5 l volle melk
- 2 el cacaopoeder
- 50 g suiker
- 1 tl vanille extract
- 170 g chocolade
- 60 ml Baileys
- 60 ml Vodka
- 60 ml Kahlua
- slagroom
- vloeibare chocoladesaus
- Oreo koekjes
Bereidingswijze
- Breng de melk aan de kook en voeg de cacaopoeder en de suiker toe. Zorg dat het niet klonterig wordt, maar een vloeibare substantie.
- Voeg de chocolade aan de chocolademelk toe en wacht tot alle chocolade is gesmolten. Roer het geheel goed door.
- Zet het vuur uit en voeg nu de Baileys, Vodka en de Kahlua toe. Roer het geheel goed door.
- Besprenkel de binnenkant van het glas met de vloeibare chocoladesaus en voeg de inhoud van de pan in het glas.
- Top het glas af met slagroom en besprenkel hierover heen fijngemalen stukjes Oreo koekjes.
8. Hot Buttered Rum
Ingrediënten
- 4 el roomboter
- 3 el bruine suiker
- vanille ijs
- 1 tl kaneel
- 0,5 l appel cider
- 250 ml rum
Bereidingswijze
- Mix de boter in een kom en voeg de bruine suiker toe. Meng het geheel tot een vloeibare, stevige substantie, zonder klontjes.
- Voeg ongeveer 1 bolletje gesmolten vanille ijs en de kaneel toe en roer het goed door.
- Zet dit geheel voor ongeveer 2 uur in de vriezer.
- Terwijl dat in de vriezer staat, kan je de cider samen opwarmen in een pan op het vuur. Roer het af en toe door.
- Voeg ondertussen ongeveer 2 el van het geheel uit de vriezer aan een glas toe.
- Giet hierover heen tot ongeveer 1/3 van het glas de rum.
- Top het geheel af met de warme appel cider.