Wanneer je nagels snel breken omdat ze broos zijn kan dit erop duidelijk dat je een tekort van bepaalde voedingstoffen hebt. Voeding heeft een enorme impact op de gezondheid van je nagels, en je kunt jezelf dus letterlijk sterke nagels eten. Deze voedingsmiddelen moet je eten voor sterke nagels.

eten voor sterke nagels

Wat moet je eten voor sterke nagels?

Wanneer je broze nagels hebt is het belangrijk om genoeg keratine binnen te krijgen. Dit is het belangrijkste eiwit in je huid en daarmee ook een belangrijke bouwstof voor gezond haar, nagels en de oppervlaktelaag van je huid. Als je meer keratine binnenkrijgt, krijgen je huid, haar en nagels dus een boost. Nu kun je een keratinesupplement gebruiken, maar je kunt ook aan aanpassing in je dieet doen door meer van deze voedingsmiddelen te eten:

#1 Eieren

Eieren zijn geweldig als je sterke nagels wilt. Een gekookt eitje bevat al snel 10 microgram keratine, wat 33% is van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

eten voor sterke nagels eieren

#2 Ui

Uien zijn niet alleen smaakmakers, ze zijn dus ook mega gezond. Er zitten namelijk antioxidanten in uien die door je lichaam worden omgezet in aminozuur (wat een onderdeel van keratine is).

#3 Knoflook

Nog een smaakmaker in het lijstje! Net als bij de ui, bevordert knoflook de aanmaak van keratine. Daarnaast zorgt knoflook er ook voor dat je huid sneller geneest als je een wondje hebt en gaat het veroudering tegen.

#4 Zonnebloempitten

Zonnebloempitten kan je gebruiken om door de yoghurt heen te doen of als topping over een salade. Ze zitten bomvol biotine en eiwitten, en ondersteunen zo de productie van keratine. 35 gram zonnebloempitten geeft je al 7 gram eiwit en 2,6 gram biotine. Hiermee zit je al op 9% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

#5 Zoete aardappel

Zoete aardappelen zijn voedzaam en bevorderen de keratineproductie. Zo bevatten ze een grote hoeveelheid provitamine A-carotenoïden. Ehm, wat? Dit betekent dat je lichaam deze stoffen kan omzetten in vitamine A. Vitamine A bevordert de keratineproductie wat essentieel is als je sterke nagels wilt.

#6 Mango

Dat mango in dit lijstje staat vinden wij helemaal niet erg. Niet alleen smaakt deze vrucht hemels, er zitten ook een hele hoop goede voedingsstoffen in als vitamine C en foliumzuur. Beide zijn goed voor je nagels en haar.

#7 Boerenkool

Boerenkool is echt een superfood. Deze bladgroente zit bomvol provitamine A, en ondersteunt zo de productie van keratinesynthese. Verder zit er veel vitamine C in, wat de aanmaak van collageen stimuleert. Collegaan is een soort eiwit dat de sterkte en structuur van je huid in stand houdt.

#8 Zalm

Zalm zit vol met eiwitten (en goede vetten). Daarnaast is zalm ook een goede bron van biotine. Ook zitten er in zalm veel omega 3-vetzuren, wat enorm goed voor je hart is. Win-win!

eten voor sterke nagels zalm

#9 Wortels

Als je sterke nagels (en gezond haar) wilt moet je regelmatig wortels eten. Ze bevatten veel vitamine C, wat de collageenproductie stimuleert. Er zit ook nog eens veel vitamine A in, wat het keratinegehalte verhoogt.

Lees ook: 8 dingen die je moet eten voor lang en gezond haar