Het is mei wat betekent dat het Mental Health Awareness Month is. En daarom willen we het hebben over eetstoornissen – de meest dodelijke mentale ziekte. Het hebben van een eetstoornis is volgens Lynn Grene, CEO van de National Eating Disorders Association, als geboren zijn met een pistool in je hand en het leven die trekker overhaalt.

wat is een eetstoornis
Bron: To the Bone

Hoewel andere mentale ziekten ook onder de aandacht gebracht moeten worden, willen we dit artikel speciaal aan eetstoornissen toewijden. We denken dat er niet genoeg open over gepraat wordt en dat er veel onbegrip heerst rondom deze mentale ziekte.

Soorten eetstoornissen

Eetstoornissen komen voor mij 0,9% van de vrouwen en 0,3% van de mannen, op een bepaald moment in hun leven. Er zijn 3 soorten erkende eetstoornissen:

  • Anorexia Nervosa: het niet in staat zijn om een minimaal gezond lichaamsgewicht te behouden
  • Bulimia Nervosa: herhaalde rondes van eetbuien gevolgd door braken en/of het ongepast gebruik van laxeermiddelen, vasten of overmatig bewegen
  • Eetstoornis NAO (niet anders omschreven): een eetstoornis die niet aan bovenstaande criteria voldoet

Hoogste sterftecijfer

Eetstoornissen hebben het hoogste sterftecijfer van alle mentale ziekten, namelijk 10%. Als je lange tijd met een eetstoornis kampt kan dit de kans op osteoporosis vergroten; je kunt onvruchtbaar worden; en permanente schade aan je nieren en hart krijgen.

Net als bij andere mentale ziekten kan genetica een rol spelen. Vaak kampen mensen ook met andere mentale condities zoals angst, depressie en/of een obsessieve compulsieve stoornis (OCS).

Hoe herken je een eetstoornis bij jezelf?

Het kan zijn dat je een eetstoornis niet gelijk herkent bij jezelf. Vaak begint het met ‘gezonder’ willen eten of wat gewicht willen verliezen. Dit ontwikkelt zich steeds verder tot het uitsluiten van voedingsmiddelen, minder calorieën binnen krijgen en compenseren. Je gewicht neemt op een gegeven moment extreem af of je kan te maken hebben met flinke gewichtsschommelingen (door het bingen en purgen). Het ‘obsessief’ bezig zijn met eten zorgt ook voor een negatief effect op je stemming. Je kan je down en somber voelen.

Hoe herken je een eetstoornis bij iemand anders?

Het is moeilijk om een eetstoornis bij iemand anders te herkennen. Eetstoornissen gedijen namelijk onder geheimhouding. De persoon zal vaak ‘smoesjes’ verzinnen om niet te hoeven eten als, “ik heb thuis al gegeten” of “ik heb geen honger”. Mocht je je zorgen maken om een vriend(in) of familielid, dan kan je altijd de persoon in kwestie aanspreken. Je kunt bijvoorbeeld zeggen, “hey ik maak je zorgen dat het niet goed met je gaat omdat ik merk dat […]. Kan ik je misschien helpen?” Nu kan het zo zijn dat de persoon in kwestie zegt dat alles goed gaat (eetstoornissen willen over het algemeen niet ‘ontdekt’ worden). Mocht je je écht zorgen maken, dan is het altijd goed om de ouders of huisarts in te lichten.

Ik heb een eetstoornis, wat nu?

Ben je obsessief bezig met eten en denk je dat je kampt met eetproblemen? Je kunt een test doen om te kijken of je een eetstoornis hebt. Maar onthoud dat als je op deze test hebt geklikt, dit al een duidelijk teken is. Mocht je denken dat je een eetstoornis hebt, dan heb je professionele hulp nodig. Herstellen van eetproblematiek kan haast niet alleen. Het beste is om het tegen een persoon te vertellen die je vertrouwt, een goede vriend(in) of je familie, en om vervolgens naar de huisarts te gaan.

Lees ook: Wat is ‘drunkorexia’ en waarom is het zo ongezond?