Misschien heb je de term “gaslighting” al wel eens voorbij zien komen, en wellicht is het iets nieuws voor je. Vandaag leggen we uit wat deze term betekent en hoe je het bij je partner herkent. Wanneer je partner een “gaslighter” is kan je er namelijk maar niet snel genoeg bij zijn.

wat is gaslighting
Bron: Euphoria

Wat is gaslighting?

Gaslighting is een vorm van manipulatie wat vaak voorkomt in een gewelddadige relatie. Het is eigenlijk een soort emotioneel misbruik waarbij de “misbruiker” zijn doelwit misleidt – om zo deze  persoon te overtuigen of zelfs manipuleren. Uiteindelijk zal het slachtoffer zich onzeker gaan voelen, en zal diegene gaan twijfelen aan zijn/haar eigen overtuigingen. Dit heeft vaak een sterke negatieve impact op iemands gemoedstoestand en emotionele gezondheid.

Gaslighting komt vaak voor in relaties, maar het kan ook zeker voorkomen in vriendschappen of bij familieleden. Mensen die anderen “gaslighten” kunnen zelf te maken hebben met een mentale stoornis, als een narcistische stoornis of borderline. Ze gebruiken deze manier van emotioneel misbruik om zich krachtig te voelen en anderen (vrienden, familie en zelfs collega’s) te manipuleren.

Zo herken je een “gaslighter”

Gaslighting is een techniek waarbij iemands kijk op de werkelijkheid ondermijnd wordt. Als iemand je “gaslight”, dan kan je gaan twijfelen aan jezelf. En nadat je een gesprek hebt gehad met een gaslighter, kan je aan alles gaan twijfelen – denkend dat er iets fout met jou is. Zo herken je een gaslighter:

Liegen

Mensen die gaslighten zijn vaak pathologische leugenaars en hebben vaak narcistische trekken. Het is heel typisch om alles bij elkaar te liegen, en geen bewijs te kunnen leveren wanneer iemand hierom vraagt. Ze zeggen vervolgens dingen als: “Dat is nooit gebeurd”, “Je verzint dingen” of “Je bent gek”.

Roddelen

Mensen die gaslighten verpreiden vaak roddels over jou tegen anderen. Ze kunnen doen alsof ze zich zorgen over je maken, maar stiekem vertellen ze aan anderen dat je emotioneel onstabiel, of zelfs gestoord, bent. Het kan zelfs het geval zijn dat deze persoon tegen jou vertelt dat anderen ook zo over je denken. De gaslighter zal er alles aan doen om je dit te laten geloven.

Afleiden

Wanneer je een gaslighter aanspreekt op zijn gedrag, dan is de kans groot dat deze persoon gelijk het gespreksonderwerp verandert.

Jouw emoties controleren

Een gaslighter zal jouw emoties minimaliseren om zo macht te krijgen over je. Ze kunnen dingen zeggen als: “Doe eens rustig”, “Je reageert te heftig” of “Waarom ben je zo gevoelig?” Deze opmerkingen zullen je laten denken dat er iets “mis” met je is, of dat je op de verkeerde manier communiceert.

Schuld

Jou de schuld geven is een andere tactiek van gaslighting. Ieder gesprek wat je hebt wordt omgedraaid, zodat jij uiteindelijk de schuldige bent – zelfs als je bespreekt hoe het gedrag van de misbruiker jou beïnvloed. Dit doen gaslighters omdat ze zo geen verantwoordelijkheid hoeven te dragen voor hun eigen acties.

Lieve woorden

Als je een gaslighter aanspreekt op z’n acties, is er een kans dat diegene juist lieve woorden tegen je zegt als “Je weet dat ik het beste met je voort hebt.” Deze woorden wil je natuurlijk horen, maar ze zijn niet authentiek. Zéker niet als dit een patroon is wat zich steeds herhaalt.

Lees ook: Wat is negging? Pas op voor deze toxic dating trend