Voorafgaand en tijdens de kerstdagen geeft een kerstboom sfeer, gezelligheid en eigenlijk hoort het er gewoon een beetje bij. De voorpret begint al bij het kopen van de boom, daarna bij het versieren van de boom. En je hebt er waarschijnlijk zeker drie weken plezier van gehad. Leuk en aardig die dure kerstboom, maar wat doe je ermee wanneer de kerst weer voorbij is?

opruimen kerstboom
Office Christmas Party

Kerstboom met wortels

Woon je in de stad? Bel dan even naar een van je vrienden in het dorp of op het platteland. Zeker dat ze een mooi plekje voor jouw boom vrij hebben! En het aller leukste hiervan? Volgend jaar kun je hem gewoon weer ophalen. Wellicht is hij wel wat gegroeid, maar het idee is leuk toch?

Een kunstboom

Oké vrij logische, je stopt de versiering en de boom terug in de dozen waar alles uit kwam. Tip: berg de spullen op, op een plek achter bijvoorbeeld je zomerspullen. Die zul je namelijk sneller weer nodig gaan hebben. Zorg ervoor dat er geen muizen bij kunnen en dat je de spullen opbergt in een vochtvrije ruimte. Zo houd je alles mooi voor het volgende jaar.

Kerstboom zonder de wortels

Er zijn verschillende opties voor het ‘opruimen’ van jouw boom. De opties verschillen natuurlijk per gemeente, maar over het algemeen zijn de volgende opties voor iedereen beschikbaar:

  1. Recyclen: heb je een openhaard of binnenkort een feestje met een vuurkorf? Sla die marshmallows maar vast in, want het hout van je oude kerstboom kun je hier goed voor gebruiken!
  2. In brand zetten: LET OP, dit mag je natuurlijk niet zomaar doen. In sommige gemeentes wordt het in brand steken van de kerstbomen gezamenlijk gedaan. Check even of dit ook voor jouw gemeente geldt. Tevens een gezellige bijeenkomst!
  3. Wegbrengen: Sommige dierentuinen organiseren een inleverdag, de dieren zijn namelijk dol op kerstbomen. Ze kunnen hun nagels er aan slijpen, ermee spelen of knagen aan het hout.

opruimen kerstboom

Recyclen van je kerstboom tot bier

Wij stuiten ook nog op een ander heel mooi initiatief. De botanische brouwerij Lowlander Beer vindt namelijk dat het tijd is voor verandering. Inplaats van de oude kerstboom te vernietigen, besloten zij namelijk om de bomen te verzamelen en deze om te toveren tot bier! En wel, een ware Winter IPA. Een donker biertje van 5%, gebrouwen met spar en jeneverbes.

En het leukste is dat Lowlander jouw boom komt ophalen! Er zijn namelijk zo’n 600 kilo aan naalden nodig, dus jouw hulp kunnen ze goed gebruiken! Alleen even aanmelden via deze link, en checken of jouw boom wel geschikt is voor deze Winterse IPA. Aanmelden kan tot 6 januari & je krijgt ook nog een biertje cadeau!

Lees ook: In de categorie wie verzint het: unicorn bier.