Ik ging advies inwinnen bij de wenkbrauw koningin van de hoofdstad: Iris van Herk. Iris is eigenaresse van ‘The Browbarber’ en heeft zelf de meest jaloersmakende brows. Iris heeft jarenlang ervaring in de beauty industrie, heeft als make-up artiest en huidtherapeut gewerkt en is inmiddels wenkbrauwspecialist. Sinds dit jaar heeft ze haar eigen salon geopend. Het sfeertje in de salon is gemoedelijk: retro meubeltjes en heerlijke muziek. Ik ging in de stoel zitten en liet mijn wenkbrauwen shapen door middel van waxing. Ondertussen stelde ik Iris een aantal vragen over de meest tekenende onderdelen van je gezicht: de wenkbrauwen.

Iris, die wenkbrauwen blijven een ding. Dan moeten ze weer dun en strak, dan dik en rommelig, dan een beetje er tussen in. Wat is nu de laatste trend?

Eigenlijk is de trend de laatste jaren al een beetje hetzelfde. We zien nog steeds veel volle wenkbrauwen. Ze mogen tegenwoordig wel een mooie, strakke, onderlijn hebben maar verder mogen ze er natuurlijk uitzien. Ook in de modewereld zie je veel borstelige wenkbrauwen.

Wat is de meest gemaakte fout bij het epileren van de wenkbrauwen als vrouwen dit zelf doen? En welke fouten worden er vaak gemaakt als vrouwen hun wenkbrauwen bijtekenen?

Veel vrouwen die zelf hun wenkbrauwen epileren halen snel te veel haartjes weg. Zeker bij de aanzet halen ze vaak te veel haartjes weg terwijl dit niet nodig is. Hierdoor lijken je ogen verder uit elkaar te staan en dit komt de vorm van je gezicht niet ten goede. Voor het bijtekenen van wenkbrauwen geldt dat veel meiden hun wenkbrauwen bij de aanzet te donker inkleuren. Als je de wenkbrauwen aanzet met make-up zouden ze van licht naar donker moeten overlopen in plaats van vierkant en blokkerig vanaf de voorkant.

Ook zijn er veel vrouwen die hun wenkbrauwen zelf verven. Wat zie je hierbij vaak mis gaan?

De producten die bij de drogisterij te krijgen zijn zijn vaak verfjes die snel vervagen. Ook zijn er meestal weinig verschillende kleuren verkrijgbaar waardoor de kleur van de wenkbrauw vaak veel donker uitvalt. Hierdoor zullen de wenkbrauwen als snel onnatuurlijk ogen.

Jij gebruikt verschillende technieken voor het shapen van wenkbrauwen: waxen, threaden en epileren. Kun je ons uitleggen wat het verschil is?

Met waxen en threading kun je hetzelfde eindresultaat behalen. Threading kan wat gevoeliger worden ervaren door de klant maar het kan op iedere huid toegepast worden. Waxing kan niet gedaan worden op de huid van een klant die chemische peelings gebruikt of bepaalde soorten medicatie. Verder zijn beide technieken perfect om een mooie shape te creëren. Over het algemeen blijven de haartjes met waxen iets langer weg in vergelijking tot threading.

Hoe snel groeien de haartjes meestal terug wanneer je ze hebt laten waxen of threaden?

Ik adviseer mijn klanten altijd om vanaf 2 weken vóór de afspraak niet meer zelf te epileren zodat de wenkbrauwen ongeveer in hetzelfde groeiproces zitten. Zo kan ik bij de behandeling zoveel mogelijk haartjes meepakken. Als je de wenkbrauwen dan vervolgens hebt laten waxen of threaden door een specialist heb je in principe voor zeker 3 weken strakke wenkbrauwen. Ik adviseer de klanten dan meestal ook om eens in de 3 tot 5 weken terug te komen voor een vervolgafspraak om de wenkbrauwen bij te laten werken. Voor kleuren geldt dat de kleur langzaam aan terug loopt en dat deze ook het beste na 3 tot 5 weken kan worden bijgewerkt.

Wanneer je wenkbrauwen in de juiste vorm laat brengen door een wenkbrauwspecialist, is het dan elke maand nodig om het weer door iemand te laten doen of kun je de behandelingen door een specialist afwisselen met zelf bijhouden?

Op zich kan dat wel maar je loopt dan wel het risico dat je te veel weg haalt. Als je de shape goed wilt houden kun je toch het beste telkens naar dezelfde specialist terug gaan. Mocht je het  toch echt af en toe zelf willen doen, haal dan alleen de haartjes in het middenstuk, dus tussen je wenkbrauwen in, weg en de haartjes die ver onder het gewenste model van de wenkbrauw groeien. Ga dus zeker niet zelf te veel aan de shape doen.

Natuurlijk ga je ons jouw ultieme geheim niet verklappen, maar hoe verzorgen we onze wenkbrauwen het beste?

Je kunt je wenkbrauwhaartjes verzorgen door ze voor het slapen gaan in te smeren met kokosolie of castorolie. Ook kun je eventueel de groei van je haartjes stimuleren door het gebruik van wenkbrauwserums welke je voor het slapen gaan op de, schone, wenkbrauwen smeert.

Het resultaat

Toegegeven, ik vond het shapen van mijn wenkbrauwen best spannend. Van nature zijn mijn wenkbrauwen namelijk vol en redelijk nonchalant en zo wilde ik ze in de basis ook houden, maar dan nét iets mooier. Gelukkig hoefde ik Iris daarover weinig uit te leggen. Ze behandelde mijn wenkbrauwen door middel van waxing: dit klinkt pijnlijker dan het is. Het is echt maar een paar seconden vervelend en daarna verliet ik het salon met een mooi stel volle, fijn gevormde, brows. Het resultaat zien jullie hier:

Ook advies van Iris of een afspraak? Die maak je hier. Check ook haar Instagram voor meer foto’s van haar werk.