Soms kan werk echt iets te veel zijn en wordt er veel te veel van je verwacht. Het kan best wel lastig zijn om dit aan te geven bij je baas. Je wil namelijk eigenlijk wel aan de verwachtingen voldoen. Toch is het wel echt heel belangrijk om dit aan te geven. Wij vertellen je hoe je dit op de goede manier bij je baas aan kan geven.

Werdruk te hoog baas werk aangeven

Waarom je het aan moet geven

Ondanks dat het lastig en eng kan zijn om aan te geven aan je baas dat de werkdruk te hoog voor je is, is het wel heel erg belangrijk om dit te doen. Als je te lang door blijft werken met een veel te hoge druk, zorg je er voor dat je onnodig veel stress krijgt. Daardoor is de kans groot dat je lagere kwaliteit werk levert. Ook verhoog je op deze manier de kans op een burn-out, en dat is echt iets wat je wil voorkomen.

Op het moment dat je het gesprek aangaat met je baas, wordt het ook mogelijk om samen tot een oplossing te komen. Op die manier kan jij je weer verder ontwikkelen en wordt de druk een stuk minder hoog.

Hoe geef je dit goed aan bij je baas?

Hoe begin je nou goed zo’n gesprek over een te hoge werkdruk, met je baas? Stylist Magazine vroeg dit aan een expert. Die geeft ons een aantal tips zodat wij vanaf nu altijd weten hoe je dit op een goede manier kan aangeven.

1. Heb het er over met een collega

Voordat je het aangeeft aan je baas, is het handig om het er eerst over te hebben met een collega. Die kan je misschien wel vertellen of je echt te veel werk hebt, of dat het probleem is dat je vooral heel erg overweldigd bent. Dat zijn, volgens de expert, namelijk twee verschillende problemen die beide op een andere manier opgelost moeten worden.

“Het kan zijn dat je zo gestressed bent geworden over hoeveel er van je verwacht wordt op werk, dat je helemaal in paniek bent geraakt. Dit kan er voor zorgen dat je niet meer zo productief bent”, legt de expert uit. “Als dit het geval is kan je dit bespreken met je collega en kunnen jullie bedenken hoe jij je werk beter kan verdelen zodat je minder stress hebt.”

Maar het kan natuurlijk ook zijn dat de werkdruk echt te hoog is. “Als je collega het er met je over eens is dat de werkdruk niet meer kan zo, weet jij in ieder geval dat je gevoel goed zit en dat het niks te maken heeft met hoe goed je bent in je werk.”

2. Maak een afspraak met je baas

Als je een afspraak maakt met je baas om het hier over te hebben zijn twee dingen belangrijk. Zorg voor een specifieke tijd, dan is volgens de expert de kans groter dat de afspraak door gaat. Verder is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben wat je allemaal wil bespreken. “Schrijf deze dingen op en neem deze notities ook mee als je het gesprek hebt. Dat zorgt er voor dat het gesprek de goede kant op blijft gaan en dat jij duidelijk je verhaal kan doen.”

Om goed aan te kunnen geven dat de werkdruk te hoog is, kan je een lijstje maken van alle projecten waar je mee bezig bent. Zet daarnaast dan ook de tijd die je er aan kwijt bent. Zo kan je laten zien dat het niet mogelijk is om alles af te hebben binnen werktijd. “Duidelijke voorbeelden zorgen voor een duidelijker beeld, daarbij kan je baas de feiten dan niet meer ontkennen”, vertelt de expert. “Als je het op deze manier doet, is de kans groter dat je baas de situatie begrijpt en een oplossing voor je wil vinden.”

3. Kom zelf met oplossingen

In de ideale situatie zou je baas gelijk een aantal taken van je overnemen. Helaas kan dit natuurlijk niet altijd. Waarschijnlijk zorgt je baas er gewoon voor dat je wel dezelfde hoeveelheid werk levert, maar dan in een ruimere tijd.

Als jij zelf met een oplossing komt voor het probleem, zal het gesprek een stuk soepeler verlopen. Daarbij laat het ook een goede indruk achter. De expert zei daarover: “Zelf met oplossingen komen helpt niet alleen om het probleem op te lossen, maar het laat ook je baas zien dat je erg betrokken bent bij je werk.”

4. Voorkom dat dit vaker gebeurt

In plaats van ja zeggen tegen alle taken die je later gegeven worden, kan je volgens de expert, ook leren van deze situatie. “De volgende keer dat je baas je weer een nieuwe taak geeft, bedenk dan goed of dit haalbaar is in de tijd die je er voor krijgt. Geef aan hoeveel je nu nog moet doen en hoe lang je daar mee bezig gaat zijn. Vraag daarna of deze nieuwe taak meer prioriteit heeft dan de rest van je taken. Dan weet je waar je aan toe bent.”

You can do it!

Na al onze tips, en die van de expert, kan het niet anders dan dat het je helemaal gaat lukken. Wij snappen dat het eng kan zijn om het gesprek te beginnen met je baas. Maar onthoud dat het wel heel belangrijk is om dit te doen voordat het te laat is. Hou ons in je achterhoofd tijdens het gesprek en bereid je goed voor, dan komt het helemaal goed!

Lees ook: Volgens onderzoek brengt een vrouw als baas deze voordelen met zich mee.