Een grote werklast, een negatieve werkomgeving, telefoontjes en e-mails beantwoorden, oftewel: stress en spanning buiten werktijd. Heb jij daar ook last van? Je bent niet de enige, want uit onderzoek vindt 70% van de werknemers dat werk hun privéleven negatief beïnvloedt. Maar wat kan je daar nou precies tegen doen?

werk en prive balans FEM FEM

Het onderzoek

4 op de 5 Nederlanders gaven aan dat ze een redelijke balans hebben tussen werk en privé. Toen er werd doorgevraagd naar de gevolgen, konden ze er maar niet onderuit: de meesten ervaren toch negatieve gevolgen door hun werk. Dat leid tot klachten zoals stress en spanning (50%), niet genoeg tijd voor ontspanning en zelfzorg (38%) of het werk niet van zich af kunnen laten zetten (37%). Daarnaast houdt het mensen wakker (38%) en krijgen ze zelfs fysieke / mentale medische diagnoses (18%).

De vraag is natuurlijk of dit er allemaal bij hoort, de spanning en stress die mensen krijgen van werk en nog tot ’s avonds laat actief zijn. Annemie Schuitemaker, focusoloog en career coach bij Career & Live denkt er precies hetzelfde over: “De vraag die we ons moeten stellen is ‘wat is normaal?’ Ik denk dat werk privé onder druk zet en andersom privé werk. Het gaat om de balans in ons leven, tussen inspanning en ontspanning, inspanning en herstel. Stress is niet het probleem, maar het enorme gebrek aan herstel. We racen maar door zonder pauze te nemen overdag, in het weekend, tijdens de vakantie. We staan letterlijk altijd aan. We lummelen te weinig.”

Het is grappig om te zien dat mannen en vrouwen hier allebei toch anders over denken. Kun jij ook heel moeilijk als je thuis bent je werk loslaten en gewoon relaxed op de bank Netflix kijken? 44% van de vrouwen vinden dat dus heel lastig, en begrijpelijk, want zijn wij als vrouwen niet iets te perfectionistisch? Als je kijkt naar de mannen hebben maar 28% last van dit probleem – een stuk minder dus. Als mannen niet werken, denken ze er ook helemaal niet aan.

Werk tip

Misschien ken je deze wet wel: De Wet flexibel werken (Wfw) uit 2016. Bij deze wet kun je je jouw werktijden/plaatsen aanpassen om een betere werk/privé balans te krijgen. Zo heeft dit voor 1 op de 5 werknemers goed uitgepakt en zeggen dat flexibel werken hen een betere balans zou geven. Dus ik zou zeggen: zeker proberen en wie weet helpt het voor jou ook…

Lees ook: Een burn-out bij millennials, hoort het erbij?