Begin oktober mocht ik met 7 andere vrouwen naar de prachtige wijnstreek Ribera del Duero. Dit is een streek die ten noordwesten van Madrid ligt. De wijngaarden liggen rondom de Duero rivier en er worden kwalitatief hoogstaande rode wijnen gemaakt. 4 dagen mocht ik ervaren wat de wijnstreek allemaal te bieden heeft en ben ik naar diverse wijnhuizen en wijngaarden geweest om hun rode wijnen te proeven en meer te leren over hoe hun wijnen gemaakt worden.

Ribera del Duero wijnreis FEMFEM

Ribera del Duero wijnstreek

De wijnstreek is nog relatief jong vergeleken met andere streken. Het klimaat is er redelijk extreem waarbij de zomers heet en droog zijn, maar de winters zeer koud. De temperaturen kunnen verschillen van +40 graden tot – 20 graden. Zelfs in de lente is er nog kans op stevige vorst en hierdoor is het groeiseizoen van de wijnranken relatief kort. Er is ook maar weinig neerslag gedurende het jaar. De hoge temperaturen overdag en de koelere avonden zorgen ervoor dat de druiven een unieke krachtige smaak hebben. De streek produceert bijna alleen maar rode wijnen, waarbij de Tempranillo druif de meest geplante druif variatie is. Het uitzicht vanaf de wijngaarden is mooi, maar minder groen en sprankelend dan in bijvoorbeeld de Loire wijnstreek. De dorpjes rondom de wijngaarden zijn niet heel pittoresk, maar vanaf diverse mooie hotels en restaurants heb je wel een mooi panorama uitzicht over de streek.

Ribera del duero wijnreis Vizcarra DSC00783 hotel 2 femfem

Wijzer geworden over wijn

Voordat ik op persreis ging, had ik eigenlijk vrij weinig kennis van wijn. Ik pakte vaak zonder nadenken de wijn die in de Bonus was uit de schappen. Deze reis leerde ik dat er heel veel komt kijken bij het maken van een wijn. Dit was iets waar ik normaal niet bij stil stond. Er zijn veel verschillende keuzes die de wijnmaker maakt om zo een bepaalde smaak aan de wijn te geven. Hoelang wil je de wijn laten fermenteren, in welk hout wil je het laten rijpen, welke druiven combinaties ga je gebruiken, wil je met de hand of de machine produceren en hoelang wil je de wijn laten rijpen in de fles? Dit zijn allemaal keuzes die de wijnmaker dient te maken om de wijn een bepaalde smaak te geven.

wijnreis ribera del duero femfem 2 wijnreis ribera del duero femfem IMG_7821

We zijn tijdens de reis bij 7 verschillende wijnhuizen geweest en we maakten een rondreis door de hele streek. Naast een proeverij bij elk wijnhuis, gingen we ook langs de wijngaarden, de ruimtes met de wijnvaten en het fabrieksgedeelte waar de wijnen worden gemaakt. Elk wijnhuis had zijn eigen verhaal en methode voor het wijn maken.

Hoe proef je wijn

Eerst ruik je aan de wijn in het glas door je neus in het glas te steken. Wals daarna de wijn door het glas door je glas in cirkels te draaien. Door het walsen komen de aroma’s van de wijn vrij en zal je daarna iets anders ruiken. Probeer dan te bedenken welke geuren je herkent.Laat dan de wijn door je hele mond gaan om de verschillende smaken goed te kunnen proeven en probeer smaken te herkennen. Het kan zijn dat je kurk ruikt of proeft. Dat betekent dat er iets is misgegaan met het maken van de kurk waardoor er schimmels inzitten die de smaak van de wijn kunnen aantasten. Dit is niet per se schadelijk voor je gezondheid, maar de wijn kan hierdoor muf en schimmelig ruiken en smaakt hierdoor minder lekker. De onderstaande drie flessen waren mijn favoriete wijnen van deze reis.

DSC00864 wijn proeverij Vina Mayor IMG_7468 favoriete wijnen Ribera del Duero femfem

Eten bij de wijn

Veel rode wijnen uit Ribera del Duero zijn zeer sterk van smaak. De smaak van de wijn kan sterk afhankelijk zijn van wat je erbij drinkt. Veel van de rode wijnen dronken we samen met sterke kaasjes of lekker gekruid rund-, varkens- of lamsvlees. Door dit erbij te eten wordt de smaak van de wijn zachter in de mond. Drink je een krachtige wijn met iets romigs als risotto, dan kan de smaak heel heftig zijn. In het kasteel Residencia Real Castillo de Curiel, het hotel Castilla Termal Monasterio de Valbuena en hotel Torremilanos kan je heerlijk eten, wijnen drinken en overnachten.

wijnreis fem fem wijnreis femfem wijnreis fem fem 2

Ik vond de wijnreis naar Ribera del Duero super interessant om mee te maken en ook heel erg gezellig door de groep vrouwen waarmee ik op pad was. Het is zeker de moeite waard om eens een wijnreis te maken naar deze mooie streek om lekkere rode wijnen te proeven!

Met dank aan Annelotte van den Bosch van Pitch PR en Vicente Marco van de Consejo Regulador Ribera del Duero!